Magično mesto kod Kraljeva: Ove misteriozne bukve MENjAJU ŽIVOT iz korena

0
342

Često se može čuti, ali i videti da priroda zaista stvara čuda. Jedno takvo nalazi se u selu Mlanča, nadomak Kraljeva gde su dve stoletne bukve spojene trećom i tako prave retko viđenu, magičnu sliku.

Međutim, odavno se pročulo da ova stara stabla putnicima namernicima donose sreću u ljubavi i učvršćuju vezu – jer ko jednom prođe ispod ovih bukvi, zauvek ostaje zajedno.

“Verovanje u magijsku moć drveća oduvek je postojalo. Ove bukve su skroz spojene, kao muškarac i žena i zato su one pravo ljubavno drvo. Oduvek su ovde dolazili parovi verujući da će ostati spojeni kao i ove bukve. Na najnižoj grani stoje u čvor zavezane maramice, pa čak i donje rublje verovatno kao neki simbol vezanosti”, priča za RINU, Jovan Dragićević, meštanin Mlanče.

Pročitajte i  Napravite sami sirupe protiv kašlja i bolnog grla: Domaći, zdravi, jeftini i što je najvažnije delotvorni

Niko ne zna kako i kada je sve počelo, a na drvenoj tabli upisana su imena parova još iz pedesetih godina prošlog veka.

“Sigurno je to nekom pomoglo, ili je bar tako mislio i onda se to pročulo dalje. Svima može da zapne u ljubavi i mlađima i starima, pa se onda rešenja traže na različitim mestima”, rekao je Jovan.

Pročitajte i  Jedan od 20 najlepših u svetu: Nesvakidašnja priča o mostu na Đurđevića Tari

Meštani svakodnevno ovde sreću parove iz svih krajeva Srbije. Svi dolaze u nadi da će njihova veza ostati večna i čvrsta baš kao i ove kraljevačke bukve.

“Dođu, prođu ispod bukve, malo se ljube i porazgovaraju. Onda zavežu maramicu ili šta već drugo na grane i odu. Kad smo bili mlađi i mi smo ovde dolazili, sad je već ta žar prohujala sa vihorom”, kaže uz osmeh Jovica Filipović.

Pročitajte i  Najlepše pesme o Svetom Savi: Stihovima naših najvećih pesnika upoznajmo mlade naraštaje sa osnivačem Srpske pravoslavne crkve!

I zato, možda baš tu u kanjonu reke Studenice, u vekovima staroj bukovoj šumi krije se rešenje za sve one kojima je ljubav na “staklenim nožicama”.

(RINA)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime