Манастирски хлеб са маслинкама: Редовно га спремају на Светој гори, а остаје свеж и по неколико дана

0
934
Фото: Јутјуб/принтскрин

На Светој Гори, у Хиландару, монаси спремају више врста хлеба, међу којима је и хлеб са маслинама – елиопсомо.

Управо због мириса који ће се ширити целом кућом, сви ће бити нестрпљиви да га пробају, а хлеб ће бити баш како треба, хрскав споља, мек изнутра, а укус фантастичан.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Састојци:

250 г меког брашна
250 г оштрог брашна
125 мл сока од поморанџе
125 мл воде
1 прашак за пециво
1 кашичица соде бикарбоне
15 маслина без коштице

Припрема:

Помешајте оба брашна, прашак за пециво и соду бикарбону, па улијте воду и сок од поморанџе. Све добро замесите да добијете глатко тесто, које ће бити мало ређе, али не брините тако треба. Маслине можете исецкати или оставити целе, па их умешајте у тесто и још једном све добро измешајте. Смесу пребаците у округао плех обложен са пек папиром, лепо поравнајте варјачом и можете још пар маслина утиснути одозго. Пеците у претходно загрејаној рерни на 200 Ц око 40 минута док не добије румену корицу.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Извор: Ствар укуса

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име