Srpsko srednjevekovno blago: Manastir Gradac, ruža u Dolini jorgovana

0
2679

Ženski manastir Gradac podignut je u čast Blagoveštenja Presvete Bogorodice oko 1275. godine na Ibru, kod Raške. Ova srednjevekovna građevina izgrađena je kao zadužbina kraljice Jelene Anžujske, supruge Stefana Uroša I i majke kraljeva Dragutina i Milutina. U narodu, ova kraljica ostala je upamćena kao veliki srpski dobrotvor, i najdugovečniji vladar u srednjevekovnoj Srbiji. Nedugo pred smrt je prešla u pravoslavnu veru, zamonašivši se u crkvi Svetog Nikole na Skadarskom jezeru. Jelena je posthumno proglašena sveticom, a njen dan pravoslavci slave 12. novembra.

Manastir Gradac, zadužbina kraljice Jelene Anžujske, Wikipedija Olja Simović
Manastir Gradac, zadužbina kraljice Jelene Anžujske

Pročitajte i: Resavsko makalo: Omiljeni namaz Despotovčana, uz vruću pogaču ili proju ispod crepulje

Gradac se uzdiže na ostacima nekadašnje crkve, na uzvišenju u narodu prozvanom kao Petrov krš. U vreme zidanja, a za potrebe monaha koji su bili prisutni tokom izgradnje, podignuta je i malena kapela Svetog Nikole. Sam zeleni plato na kome se nalazi Bogorodičin hram od davnina je smatran svetim mestom. Lokacija na kojoj se nalazi, poznata je i kao Dolina jorgovana. Naime, kralj Uroš je kao dar svojoj supruzi, naložio da se dolina Ibra zasadi jorgovanima ne bi li kraljicu podsećali na rodnu Provansu.

Pročitajte i: Etno kuća “Leka” ušuškana u hlad stoletne šume poziva vas da upoznate sve lepote Resavskog kraja

Stilski, Gradac odgovara arhitekturi Raške škole obogaćene elementima gotike. Jednobrodna građevina krunisana je kupolom, poseduje trodelni oltar i pripratu širu od glavnog dela crkve. Uticaj gotike najprimetniji je u prelomljenim lukovima i ornamentima.

Zidno slikarstvo manastira je samo delimično očuvano. Freska ktitorke, kraljice Jelene je i dalje vidljiva, ali nažalost ni ona nije odolela vremenu. Posebno blago manastira su njegove ikone o čijoj izradi se staraju monahinje. Ponekada se organizuju i izložbe ikona nastalih u ikonopisačkoj radionici. Kameni ikonostas je očuvan u originalu, a nastao je u vreme podizanja manastira.

Pročitajte i: Poljoprivrednik iz Despotovca objasnio kako se pravi najbolja rakija: Od odabira sorte do pečenja

Zeleni plato na kome je ppodignut manastir od davnina je smatran svetim mestom, Wikipedija Olja Simović
Zeleni plato na kome je ppodignut manastir od davnina je smatran svetim mestom

Gradac čuva i mermerni sarkofag namenjen posmrtnim ostacima kraljice Jelene. U 15. veku usled Turskih razaranja monasi beže sa njenim moštima. Gradac je u 16. veku obnovljen, ali tačno mesto novog počivališta moštiju nikada nije pouzdano utvrđeno. Unutar manastira počiva i deo moštiju kralja Dragutina.

Pročitajte i: Za njega tvrde da je najumniji srpski vladar: Pisac pesme Slovo ljubve, graditelj Manasije, pobornik književnosti, umetnosti i filozofije…

Za Gradac se vezuje manifestacija „Dani kraljice Jelene“. Svakoga maja, a u znak sećanja na Jelenu Anžujsku, održava se svečanost koja obuhvata takmičenja i viteške igre. Oni koji obilaze manastir, često svraćaju i do obližnjeg izvora poznatog po lekovitoj vodi, naročito delotvornoj kod tegoba sa očima.

Izvor: Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime