Манастир Томић, бисер Ресавске Свете горе

За све љубитеље верског туризма Ресавска Света гора прави је рај.

На десној обали Велике Мораве на путу ка Деспотовцу расути су манастири који датирају још из 14. и 15. века. Према предању некада је на том месту било дванаест манастира, данас је очувано само неколико.

Кроз историју манастири Ресавске Свете горе били су више пута спаљивани и рушени, међутим, на њиховим остацима народ се молио и подизао нове.

У манастире Ресавске Свете горе спадају: манастири Јаковић (однедавно парохијска црква), Томић, Радошин (Радешин), Ивковић (о њему не налазим података), Златенац, Добреш, Миљков манастир, и остаци манастира Девесиње.

Pročitajte i  Најстарија српска презимена: Срби чувају дугу традицију породичних имена, а ево одакле потичи и датирају она најстарија

Манастир Томић је најјужнији манастир на територији општине Свилајнац. Налази се у селу Војска, на обронцима Багрданске клисуре, на десној обали Велике Мораве. Постојање овог манастира је забележено по први пут крајем 14. и почетком 15. века.

Манастир Томић, Ресавска Света гора

Рушен је и обнављан више пута. Неки делови старе цркве су сачувани и на њима је подигнута нова једнобродна грађевина. Унутрашњост цркве је скромна, још увек без живописа. Посвећен је Светом апостолу Томи. Манастир живи захваљујући доброчинитељима из Војске који се окупљају сваке године о Трновој Петки.

Pročitajte i  Човек од челика: Српски акробата светског гласа правио је такве вратоломије да је задивио и саму краљицу Елизабету!

О ктитору манастира Томић не зна се готово ништа, као и о времену изградње.

Недостају примарни извори – оснивачка повеља, ктиторски натпис и ктиторска композиција који би пружили неки податак. Турски попис из 1572. године помиње манастир код села Грнчар. С обзиром на то да то име данас носе делови два ресавска села: Гложана и Малог Поповића, манастир се идентификује са Томићем. У време Мурата III манастир такође постоји и у њему живи један монах. Касније се помени о њему губе у изворима.

Pročitajte i  Боље него из печењаре: Хрскаво и сочно! Направите сами свињско печење и одушевите све ВИДЕО
Манастир Томић, Ресавска Света гора

Као и остали манастири, рушен је више пута, а време је уништило остале манастирске зграде. Но, народ га је обнављао те им је манастир служио дуго као парохијска црква. Недавно су обновљене две манастирске зграде.

Скромна грађевина цркве манастира Томића сведочи о скромним материјалним могућностима не само другог ктитора – обновитеља, већ и првог ктитора – оснивача, обзиром да се обнова вршила на истим темељима.

Томић је женски манастир.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име