МЕСТО КОЈЕМ У ЕВРОПИ НЕМА РАВНОГ: Најлепша клисура у региону налази се баш у Србији!

0
1285

Реномирани туристички сајт “Виртуал турист” понудио је листу десет најлепших клисура у свету. На четвртом месту налази се Ђердап. Природан усек моћног Дунава на току кроз Србију описан је као бисер који красе одлични услови за планинарење.

đerdap

Ово је један од најлепших призора у овом делу света, где се Дунав шири од неколико стотина метара до неколико километара. А када сте већ ту, не пропустите да погледате чувене споменике, који се виде само из чамца. Место којем у Европи нема премца

Дунав је једна од најлепших и најдужих река у Европи, чији се дан, сваке године, обележава 29. јуна у 14 земаља, које су потписнице Kонвенције о сарадњи и заштити. Туристи који воле крстарење кажу да је на 588 километара тока кроз Србију он потпуно другачији јер мења изглед од широке, мирне, равничарске до брзе, немирне, праве планинске реке.

Pročitajte i  Запечен млади кромпир - Сочан и хрскав право из рерне ОДУШЕВИЋЕ све!

đerdapska klisura

У циљу привлачења туриста, Србија интензивно ради на пројектима доњег Дунава, где се налази природна атракција – Ђердапска клисура, која се простире од Голупца до Kараташа код Kладова!

Настала је пре много стотина хиљада година, раздвајањем планинског масива Kарпата. У тај расед улило се Панонско море, које је касније нестало, а кроз 130 километара дуг кањон данас тече Дунав.Оаза међу камењем

Ђердапска клисура је највећа пробојница у Европи, а чине је четири клисуре и три котлине. Без дилеме, најлепша је клисура Велики казан, чије се стране уздижу и до 300 метара над Дунавом, а потврђено је да многобројни вирови досежу и до 90 метара у дубину.

Pročitajte i  Упознајте Бељаницу, планину необичне лепоте, највећи резервоар питке воде у Србији са многобројним крашким изворима и врелима

06fbe83fcac675692354f762f553aeda

Из Великог се улази у Мали казан, који је широк око 300 метара и оивичен стрмим литицама. Завршава се на 966. километру Дунава, који се зове Хајдучка воденица, а ово место делује као права оаза међу каменим громадама. На 965. километру Дунава је Трајанова табла, на којој је на латинском језику уклесано да су 105. године по налогу овог римског императора спојене дунавске обале.

Две године је трајала изградња моста дугачког више од једног километра, који је спајао данашњу Србију и Румунију, а историчари кажу да је ова грађевина наредних хиљаду година била најдужи мост на свету.Обиље воде, шума, дивљачи и повољна клима у току Дунава одувек су били разлог присуства човека и развоја различитих култура.

Ђердапска клисура је место где је очуван континуитет живота од праисторије до данас. Најранији трагови живота истовремено су и најзначајнији успон праисторијских људи, обележен културом неолитског насеља Лепенски вир, чији највећи домет представљају скулптуре риболиких људских фигура од дунавских облутака.Ретка флора и фауна

Pročitajte i  Пијте превентивно: Корона ће ТЕШКО ОПСТАТИ у вашем организму уколико довољно уносите ОВЕ витамине

a912eb7c7be393e792f6eadc53cf66fd

У Националном парку „Ђердап“, на површини од 60.000 хектара живи разнолик биљни и животињски свет и неке ретке биљне врсте које су углавном ишчезле из северних делова Европе. Разноликост биљног станишта утицала је и на очување реликтних животињских врста, попут неких куна и слепих мишева, а од 150 врста птица посебно су интересантни сури и орао змијар.

Због свега горе наведеног сигурни смо да се нећете уморити од ове природне лепоте, па ово чаробно место обавезно обиђите први пут кад вам се за то укаже прилика.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име