Dvadeset godina od stradanja Milice Rakić: Trogodišnja devojčica iz Batajnice, jedan od simbola stradanja srpske dece tokom nemilosrdne NATO agresije 1999.

0
2437

Na današnji dan, 17. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja stradalo je trogodišnje dete – Milica Rakić, kada je geler od rasprskavajuće bombe uleteo u kuću porodice Rakić u Batajnici i pogodio devojčicu u glavu dok je sedela na noši. Njihova kuća nalazi se u Ulici Dimitrija Lazarevića 8, na šest kilometara od vojnog aerodroma u Batajnici.
milica rakić
Jedna ulica u Batajnici, kao i jedna u novosadskom prigradskom naselju Veterniku ponele su Miličino ime. Podignut je i spomenik u Tašmajdanskom parku u znak sećanja na stradanje 79-oro nevine dece tokom bombardovanja.

milica rakić
Foto: Milica Rakic, Mondo, Stefan Stojanović

Miličin lik oslikan je i u hercegovačkom manastiru Tvrdošu kod Trebinja. U manastirskoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u jednom medaljonu, slikana je zajedno s ostalim mučenicima i mučenicama. Delo je đakona Nikole Lubardića iz Beograda. Na fresci piše: „Sv. n. muč. od NATO. Milica dete“.
Milica Rakić ostala je jedan od simbola okrutnog NATO stradanja 1999. godine. Njoj u čast, da je nikad ne zaboravimo, Dobrica Erić spevao je sledeće stihove:
“Čiko ja tebe gledam sa neba
i vidim te na crnoj ptici
ja sam onaj mamin cvet-beba
koji si ubrao u Batajnici.
Da ti kažem samo još ovo
pa idi i zaboravi me
mama će da me rodi ponovo
i daće mi još lepše ime!”
milica rakić

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  Duhovite narodne poslovice koje je zabeležio Vuk Karadžić: 10 hit poslovica koje će vas nasmejati!

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime