Misterija pesme “Lela Vranjanka”: Ne sluša se samo u Srbiji, već i širom sveta

0
1887

Pesmu “Lela Vranjanka” otpevao je čuveni Staniša Stošić, pevač srpske narodne muzike, čuven po interpretacijama pesama vranjanskog melosa. Pesma je nastala 1972. godine i predstavlja svojevrsnu himnu Vranja i Vranjanaca, ali i cele Srbije, jer se nijedno slavlje ne može zamisliti bez ove pesme, piše Telegraf.

Ali ako je suditi po rasprostranjenosti melodije, pesma se ne sluša samo u Srbiji već širom sveta. Pesma “Lela Vranjanka” je autorsko delo, čiji je tekst napisao Dragan Toković, legenda kaže da je inspiracija za pesmu Tokoviću bila Jelena Đorđević, zvana Lela Numerka, koja je umrla prošle godine.

Pročitajte i  Gradonačelnik dr Predrag Terzić o planovima, investicijama i ostvarenim snovima Kraljevčana: Sa auto-putem i aerodromom postajemo najznačajnije čvorište Srbije u 2023!

Misterija ove pesme leži u melodiji, koja je navodno urađena na osnovu stare grčke melodije za pesmu “Misirlou”, što u prevodu znači “Egipćanka muslimanka”.

Poslušajte grčku verziju ove pesme:

Obradu grčke melodije u rok verziji uradio je američki gitarista Dik Dejl 1962. godine, a već naredne godine Bič Bojs je napravio svoju verziju.

Pročitajte i  Mladić (21) iz Čačka stravično stradao od ajkule u Budvi: Našli ga prepolovljenog! Taj događaj i dan danas se prepričava!

Dejlov instrumental je iskorišćen u filmu “Petparačke priče” Kventina Tarantina 1994. Film koji je nominovan za sedam Oskara, i koji je dobio Zlatnu palmu, ima istu baznu muziku kao naša narodna pesma.

Poslušajte rok obradu Dika Dejla:

Ako odete u Tursku i začujete poznatu melodiju Lele Vranjanke, domaćini će vam reći da je to stara arapska pesma koja govori o egipatskoj devojki, a najčešće je slušaju u izvođenju Zekija Murena.

Pročitajte i  Čehov objasnio: Evo zašto je muškarcima LAKŠE da žive sa GLUPOM ženom

Ovako zvuči njihova verzija pesme:

Gde god da se krije istina o poreklu ove pesme, nema dileme da je Lela Vranjanka svetski hit.

Zasigurno ova verzija u izvođenju Staniše Stošića najviše prija našem uhu:

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime