Мистерија песме “Лела Врањанка”: Не слуша се само у Србији, већ и широм света

0
1836

Песму “Лела Врањанка” отпевао је чувени Станиша Стошић, певач српске народне музике, чувен по интерпретацијама песама врањанског мелоса. Песма је настала 1972. године и представља својеврсну химну Врања и Врањанаца, али и целе Србије, јер се ниједно славље не може замислити без ове песме, пише Телеграф.

Али ако је судити по распрострањености мелодије, песма се не слуша само у Србији већ широм света. Песма “Лела Врањанка” је ауторско дело, чији је текст написао Драган Токовић, легенда каже да је инспирација за песму Токовићу била Јелена Ђорђевић, звана Лела Нумерка, која је умрла прошле године.

Pročitajte i  Најбољи сезонски ручак: Ћушпајз са тиквицама, јело које крепи организам

Мистерија ове песме лежи у мелодији, која је наводно урађена на основу старе грчке мелодије за песму “Мисирлоу”, што у преводу значи “Египћанка муслиманка”.

Послушајте грчку верзију ове песме:

Обраду грчке мелодије у рок верзији урадио је амерички гитариста Дик Дејл 1962. године, а већ наредне године Бич Бојс је направио своју верзију.

Pročitajte i  Крваво одело кнеза Михаила Обреновића чува тајну: И данас потпуно очувано, сведочи о правој позадини убиства!

Дејлов инструментал је искоришћен у филму “Петпарачке приче” Kвентина Тарантина 1994. Филм који је номинован за седам Оскара, и који је добио Златну палму, има исту базну музику као наша народна песма.

Послушајте рок обраду Дика Дејла:

Ако одете у Турску и зачујете познату мелодију Леле Врањанке, домаћини ће вам рећи да је то стара арапска песма која говори о египатској девојки, а најчешће је слушају у извођењу Зекија Мурена.

Pročitajte i  Сок од зове против опаких болести: Ништа не кошта, а много вреди

Овако звучи њихова верзија песме:

Где год да се крије истина о пореклу ове песме, нема дилеме да је Лела Врањанка светски хит.

Засигурно ова верзија у извођењу Станише Стошића највише прија нашем уху:

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име