Митровске задушнице: Ово су ОБИЧАЈИ које треба испоштовати на празник посвећен покојнима

0
1025

Православни верници ове године 2. новембра обележавају један од четири највећа празника посвећена мртвима – Митровске задушнице.

Овај празник увек пада уочи Светог великомученика Димитрија, због чега се и називају Митровске задушнице. У црквама ће се обележити Светом литургијом и парастосом, на коме свештеник вином прелива жито, а после службе се обилазе гробља.

На гробове се носе свеће, а свештеници обављају појединачне парастосе и читају молитве за преминуле. Ако није могуће отићи на гроб покојника, њима се служи помен у цркви. Према учењу Цркве, на Задушнице се верници моле у храмовима и на гробљима за покој душа умрлих, а чине и милостињу.

Pročitajte i  Svi Srbi vole ovaj običaj- evo zašto se ocu cepa košulja kada se dobije dete

У цркви се на Задушнице помињу и речи Светог Јована Златоустог, једног од највећих богослова четвртог века хришћанске проповеди:

Помозите покојнима и помињите их. Не оклевајте да помогнете онима који су отишли и принесите ваше молитве за њих.

На овај дан највише људи излази на гробља у Београду. Градско саобраћајно предузеће уводи посебан режим саобраћаја по коме се појачавају градске аутобуске и трамвајске линије које воде према градским и приградским гробљима. На гробље се односи храна, коју по правилу спремају жене.

Pročitajte i  "Смисли нека питања која ће бити интересантна" Биковић ПРЕСЕКАО новинара кад му је поставио ОВО питање

Задушнице никада нису у време поста, нити падају у постан дан, јер су увек у суботу. Пеку се колачи од белог брашна, који се понекад зову “просфоре”. Спремају се ракија, пиво, вино, вода, а у неким местима се износи и жито.

Носи се онолико свећа колико се мртвих помиње. У свим крајевима Србије на гробове излази свештеник да окади гроб. Ако је неким случајем свештеник спречен да дође, онда неко од присутних тамјаном обави прекађивање.

Pročitajte i  Одакле води порекло наша традиционална капа шајкача: Изненађење за многе - није у питању Шумадија

Заједничко за задушнице у свим крајевима јесте излазак на гробље и организовање послужења на гробу. Некад су то само пита, пециво, кафа и вода. Понегде се изнесу кувана јаја и печење. На гробљу се ваља послужити макар једним залогајем, обичаја ради.

Понудама се служе рођаци који су на гробље изашли, а не одбијају се ни непозната лица, ако сама приђу гробу. Сматра се за велики грех и увреду мртвима ако би се неко одбио или чак отерао од гроба.

(Стил)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име