Монах Арсеније о љубомори: То је један вид озбиљног психичког поремећаја

0
1598
Фото: Јутјуб/принтскрин/Portal Standard

Отац Арсеније Јовановић, монах манастира Острог, за кога кажу да није обичан монах, својим мудрим саветима помаже људима које море разне бриге.

Једном приликом, овај монах говорио је о проблему који све више мучи људе, а то је љубомора.

“Она вуче корене једног озбиљног психичког поремећаја који се у психијатрији назива параноидна шизофренија. Човек тада верује да неко њему чини нешто лоше циљано и скривено, или да су сви против њега. Љубомора звучи безазленије, али вуче корене одатле. Kада смо љубоморни, подозревамо, унапред конструишемо… Човек сумња, тада има неки вид халуцинације. Ти видиш како тебе жена вара, како одлази са другим. То је озбиљан душевни поремећај”, упозорио је он.

Pročitajte i  Беле бајадере са кокосом: Незаобилазни ситни колач који сви ОДМАХ ПОЈЕДУ!

Монах Арсеније тврди да је и најмања љубомора одраз немања искрености и поверења у односима са нашим ближњима.

“Kад год имамо неки проблем, треба да га решавамо разговором. Не смемо то да потискујемо јер једног дана избија у страшне ствари, зато је ту исповест, разговор. Ту имамо посла са демоном љубоморе. То није права љубав, већ демонска – објаснио је.
Старешина манастира посвећеног Светим Апостолима Петру и Павлу наглашава и да се у нашем народу не каже без разлога “љубоморан ко пас”.

” Ипак, псима је то урођено, као што су лисице лукаве. Бог је дао те особине животињама да ми видимо да су то животињске особине и да не треба да се поистовећујемо са њима. Морамо да се боримо против тих анималних особина, а то ћемо да урадимо уз божју помоћ “, истакао је.
Отац Арсеније објашњава и како да се изборимо са тим демонима.

Pročitajte i  СРБИ ДАЛИ ХИТ ПРЕДЛОГЕ! Тражи се име за пантера који кружи око Апатина: МРЕЖЕ СЕ УСИЈАЛЕ!

“Морамо да се бавимо трезвоумљем, да се стално трезнимо, да будемо будни, да стално водимо рачуна о томе како се понашамо, шта је у мени, како гледам на другог човека. Бићемо свесни како посматрамо своје ближње, своју децу, жену… А ако ја све чешће у својој глави исконструишем да је она са неким другим, ја ћу да се тргнем на време, да се исповедим, добићу поуку како да се изборим са тиме”, навео је, па додао:

Pročitajte i  Посна сарма какву још нисте пробали: Фил од пиринча и ораха, са 1 тајним састојком ОДИШЕВИЋЕ СВЕ!

“И ја сам био љубоморан, имао сам девојке, некада давно. То је мене намучило. Тај демон је морио мене, мени је загорчавао живот, а не тој другој особи због које сам био љубоморан. Морамо да се тргнемо, да схватимо да на тај начин чинимо велики грех према љубави”, закључио је отац Арсеније Јовановић.

Извор: Телеграф

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име