Мрачна страна генија: Сви знамо за Теслине изуме, али нам нико није причао о његовим ПАДОВИМА

0
961
Foto: Autor: Napoleon Sarony - Marc Seifer Archive, Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30659157

Могао је да научи напамет целу књигу, да говори осам језика и да у својој глави осмисли пуну математичку једначину. И док је већ део света још увек био осветљен светлошћу свећа, Тесла је изумео електрични систем који сада напаја скоро сваки дом на земљи. Иако је Никола Тесла одговоран за свет какав познајемо, овај геније је имао мрачну страну.

Дивно надарено дете

Никола Тесла је рођен 1856. године у данашњој Хрватској. Отац му је био свештеник Српске православне цркве, а мајка се бринула о породичном имању. Још од малих ногу, Тесла је имао неку врсту опсесије. Могао је да запамти и рецитује читаве књиге и да складишти читаве логаритамске табеле у свом мозгу.

Лако је учио језике (Тесла је до краја живота говорио осам језика) и радио је дан/ноћ са врло мало сна. Али Теслина генијалност је “вукла репове” који нису могли да се игноришу. Први знак менталне болести појавио се након што је његов брат Данијел погинуо у несрец́и приликом јахања. Братова смрт је тешко погодила Теслу и убрзо је почео да доживљава визије и халуцинације.

Kада је Тесла напунио 19 година, живео је у Аустрији, студирајуц́и електротехнику на Политехничком институту у Грацу, где се брзо попео на врх своје класе. Његови професори никада нису видели ученика као што је Тесла. Био је у стању да изврши прорачун високог нивоа у својој глави, што их је навело да поверују да је варао на тестовима.

Kао и сви проналазачи, Тесла је био опседнут поправком ствари које нису покварене. Дакле, када је почео да учи о једносмерним (ДЦ) моторима на једном од својих часова, схватио је да постоје неке озбиљне грешке у дизајну. За почетак, ДЦ мотори нису били баш ефикасни. Ако желите да користите ову врсту струје за напајање куц́а, рецимо, онда би вам била потребна електрана на свакој квадратној миљи. Тесла је морао да смисли другачији дизајн, пише historybyday.com.

Опседнут и презапослен

Мисли су почеле да га опседају. Тесла је почео да ради на својој идеји од 3 до 23 сата, не остављајуц́и времена за школске задатке. Сви су почели да брину за њега, укључујуц́и и његове професоре. Писали су његовом оцу, упозоравајуц́и га да ц́е Тесла умрети од прекомерног рада ако га одмах не уклоне из школе. Али Тесла није слушао.

Уместо тога, окренуо се коцкању. На крају трец́е године, Тесла је изгубио стипендију и прокоцкао сву своју уштеђевину. Са испитима који су га чекали иза угла, Тесла је схватио да је неспреман јер је био толико заокупљен сопственим проблемима. Тражио је од своје школе продужење студија, али је на крају одбијен.

Није имао избора осим да напусти школу, што је изазвало први од многих великих проблема у његовом приватном животу. Прекинуо је све контакте са породицом и пријатељима и преселио се у данашњу Словенију. Радио је све што је могао да нађе, док је слободно време траћио картајући се с другим мушкарцима на улици. Неколико година касније, поново се преселио, овог пута у Будимпешту и тада се све променило.

Једног дана је шетао парком и рецитовао поезију када је имао визију. Зграбио је штап и почео да црта дијаграм у прашини. Kоначно је решио проблем електричне струје који га је умало довео до лудила у школи. Управо тада је Тесла дошао на идеју да осмисли мотор напајан наизменичним струјама (АЦ).

А оно што његово откриц́е чини тако невероватним јесте то што је Тесла дошао на ову идеју 1881. године, у време када је вец́и део света био осветљен светлошц́у свец́а. Такође је важно напоменути да иако је идеја о наизменичним струјама постојала неко време, нико никада није успео да створи радни мотор користец́и наизменичну струју. Па, то је све док Тесла није направио један неколико година касније.

И свађа почиње

Тесла је 1884. напустио Европу и отпловио за Њујорк. Проналазач је стигао са само четири цента у џепу и писмом препоруке Томасу Едисону. У писму је писало: „Драги мој Едисоне: познајем два велика човека и ти си један од њих. Други је овај младиц́!“ Kада је стигао у Њујорк, договорен је састанак.

Тесла је почео да прича Едисону све о раду који је у току на моторима наизменичне струје. Едисону се свидело оно што је чуо и ангажовао га је на лицу места. Али пре него што аплаудирате Едисону, „оцу електричног доба“, што је ангажовао Теслу, прво треба да знате неколико ствари о њему. Он није светац каквим га историјске књиге представљају.

„Али мислио сам да је Томас Едисон отац струје!“ Јок. Био је то Тесла.

„У реду, он је ипак открио сијалицу. То нешто значи, зар не?” Не, опет погрешно. Едисон је побољшао идеје 22 друга проналазача. Он није измислио сијалицу, само је знао како да је прода. Едисон је више био извршни директор, а шта извршни директори раде? Они ангажују људе да ураде посао уместо њих.

Дакле, када је Тесла покуцао на Едисонова врата, Едисон је знао да може да га добро искористи. Према Тесли, Едисон му је понудио да му плати 50.000 долара (што је отприлике еквивалентно милиону долара данас) ако би могао да побољша неке од својих ДЦ мотора. Тесла није знао да је све ово превара.

Pročitajte i  Обреновиће стигла кумовска клетва: Кнез Милош ју је дуго окајавао, а многи верују да и данас траје

“Америчка шала”

Иако проналазач није волео ДЦ моторе, ипак је прихватио посао. Требао му је новац да би могао да се фокусира на своје ефикасније моторе на наизменичну струју. Тесли је требало само неколико месеци, али је успео да унапреди моторе америчког проналазача. Међутим, Едисон је одбио да плати. “Kада постанете пуноправни Американац, цениц́ете америчку шалу”, рекао је Тесли.

Ово је био почетак огорчене свађе изазване бесом која је трајала током целе Теслине каријере. Али свађа је можда погрешна реч за оно што се овде десило. Више је било као да богати извршни директор малтретира генијалног проналазача сваки пут када открије нешто ново.

“Рат струја”

Тесла је био фин момак, али га је Едисон преварио због новца, па га је то заиста наљутио. Тако је на лицу места напустио посао са Едисоном. Након покушаја (и неуспеха) да оснује сопствену Тесла Елецтриц Лигхт Цомпани и копања ровова за 2 долара дневно, Тесла је коначно пронашао спонзоре за своје истраживање наизменичне струје. Ово је разбеснело Едисона, који је покушавао да прода своје ДЦ моторе.

То је дошло у време када су електропривреде биле укључене у “рат струја”. У суштини, ко год да је победио у рату, биц́е компанија која покрец́е целу земљу. Дакле, ко год је убедио Американце да је њихова електрична струја боља, постац́е веома, веома богат.

Искра која је запалила ватру

Тесла је 1888. позван да говори на Америчком институту електроинжењера. Ту је запео за око инжењера Џорџа Вестингхауса, који је, као и Тесла, био велики верник у наизменичне струје. Вестингхаус такође није волео Едисона и желео је да стави тачку на једносмерне струје које доминирају на тржишту.

Инжењер је убрзо схватио да су Теслини мотори на наизменичну струју (који су до сада патентирани) управо оно што му је потребно, па је понудио да лиценцира патенте проналазача за 60.000 долара и тантијеме на основу тога колико електричне енергије може да прода. Ово је разбеснело Едисона. Знао је да би, с обзиром да Тесла ради за његовог највец́ег конкурента, могли успети да га оборе са трона. Па шта је урадио? Започео је бруталну пропагандну кампању „тренутног рата“.

Жестока пропагандна кампања

Едисон је знао да су његове једносмерне струје мање економичне, па је морао да смисли другачији угао продаје: безбедност. Морао је јавно да упрља Теслин систем наизменичне струје и убеди Американце да је превише опасно да се њиме напаја куц́а. Али Едисон није само почео да шири гласине или штампа огласе. Не. Почео је да плац́а школарце да краду куц́не љубимце како би их могао електрификовати на јавним местима помоц́у наизменичне струје.

Године 1890, Едисон је чак организовао да осуђени убица буде убијен помоц́у електричне столице на наизменичну струју. Пропагандна кампања и жестоко такмичење отежали су Вестингхаусу да заради новац. То је значило да није имао ни новца ни инжењерских ресурса потребних да одмах развије Теслин мотор.

Али две године након што је Тесла потписао уговор, Вестингхоусе Елецтриц је био у невољи. Финансијска криза из 1890. године изазвала је повлачење скоро свих инвеститора компаније, а Вестингхаус Елецтриц је изненада остао без новца. Након рефинансирања својих дугова, нови зајмодавци су захтевали да компанија смањи оно што су сматрали прекомерном потрошњом. Ово је укључивало Теслин уговор.

У овом тренутку, Теслин АЦ мотор је још увек био у фази развоја и требало му је више новца за развој. У страху од пропасти, Вестингхаус је замолио Теслу да се одрекне тантијема на које је претходно пристао. “Ваша одлука одређује судбину компаније Вестингхоусе”, рекао је Тесли. Проналазач је морао да донесе одлуку.

Шта је могло бити

Тесла је био захвалан Вестингхаусу. За разлику од Едисона, инжењер никада није покушао да га превари за новац. Дакле, пошто је био фин момак, Тесла је раскинуо свој уговор о ауторским хонорарима и напустио милијарде долара (Вестингхаус је на крају победио у актуелном рату). Да Тесла није раскинуо уговор, био би један од најбогатијих људи на свету.

Уместо тога, Тесла је напустио Вестингхоусе Елецтриц са паушалним износом од патената које је дао у закуп. Иако је ова сума била мала у поређењу са оним што би зарадио, била је довољна да му да времена и простора да самостално ради на свом истраживању. Изнајмљивао је лабораторије широм Менхетна и радио на неким прилично радикалним изумима.

Теслини луди изуми

Заједно са Вестингхаусом, Тесла је изградио прву хидроелектрану на Нијагариним водопадима, доказујуц́и свету да је вода поуздан и практичан извор енергије. Био је и прва особа која је снимила радио таласе из свемира, а открио је и резонантну фреквенцију Земље.

Резонанција није нешто што би научници могли да потврде све до 50 година касније, када је технологија ухватила корак са оним што је Теслин мозак схватио 1890-их. Тесла је такође направио машину за земљотресе која је скоро уништила читав кварт у Њујорку када ју је укључио. Он је такође једина особа (до данас) која је створила лоптасту муњу, која је муња у облику сфере која лебди неколико стопа изнад земље.

Pročitajte i  КАКО ЈЕ КЕРУША ГАБИ ПОСТАЛА ХЕРОЈ БЕОГРАДА: Легендарна борба храброг пса и јагуара у Београдском Зоо врту и данас се препричава

Тесла је изумео радар?

Листа Теслиних изума се наставља и даље. Тужна ствар је, међутим, да је постојало неколико огромних изума који су му променили живот за које никада није добио признање или заслуге. 1935. научник по имену Роберт Вотсон-Ват је проглашен проналазачем радара. Погодите ко је дошао на идеју 1917. Тесла.

Проналазач је заправо представио своју идеју о радару морнарици Сједињених Држава на почетку Првог светског рата. Али Едисон је у то време био шеф истраживања и развоја америчке морнарице и није желео да Тесла успе. Па шта је Едисон урадио? Убедио је морнарицу да немају практичну употребу од радара током рата!

Страх Томаса Едисона

Kада су рендгенски зраци први пут откривени, научници су веровали да они заправо могу да излече слепило. Тесла је упозорио да рендгенски зраци могу бити веома опасни и одбио је да са њима изводи експерименте на људима. Али Едисон је, с друге стране, кренуо на пут са рендгенским експериментима на људима. Његов помоц́ник, Kларенс Дали, био је изложен толиком зрачењу због експеримената да су му обе руке ампутиране.

Нажалост, ампутације нису успеле, а Дали је на крају умро од рака медијастинума. Не само да су Едисонови експерименти у суштини убили његовог асистента, вец́ је он замало ослепео самог себе. Едисон је заправо користио рендгенске зраке на сопственим очима док није схватио да је можда Тесла био у праву. Рентгенски зраци су опасни. Kада су га касније питали о његовом истраживању, Едисон је рекао: “Не причајте са мном о рендгенским зрацима. Плашим их се.”

Бесплатна струја за све

Али како је Тесла знао да су рендгенски зраци опасни? Па, зато што је он измислио калемове који су коришц́ени за стварање самих рендгенских зрака. Назване „Тесла калемови“, ове завојнице су биле веома моц́не и довеле су до формирања нових светала као што су флуоресцентна и неонска. Проналазач је такође схватио да се Тесла калемови могу користити за слање и пријем радио сигнала.

Након што је патентирао свој проналазак 1897. године, Тесла је желео да своју идеју направи корак даље. Замишљао је бежични свет и желео је да створи џиновски преносни торањ који би обезбедио бесплатну бежичну енергију целој планети. Своју идеју је предложио Ј.П. Моргану, који му је одмах дао 150.000 долара да започне свој пројекат.

Kула Ворденклиф

Прво што је Тесла урадио са својим новцем било је ангажовање Стенфорда Вајта, истакнутог архитекте у то време. Вајт је такође био велики верник Теслине визије. Kао човек иза Вестингхаусове наизменичне струје, Тесла је био права ствар. Ако је неко могао да смисли технологију иза торња за бежични пренос, то је био Тесла.

Вајт је почео да ради на торњу Ворденклиф у Шорему, Њујорк, 1901. Али, до тог тренутка, италијански проналазач по имену Гуљелмо Маркони је такође радио на радио преносима. Проблем је био у томе што је, опет, неко користио Теслине идеје за сопствене изуме. „Маркони је добар момак. Нека настави“, рекао је Тесла. “Он користи седамнаест мојих патената.”

Онда је у јулу 1901. Тесла коначно нашао малу такмичарску ноту у себи. Желео је да направи још вец́и и моц́нији предајник од Марконијевог система. Зато је отишао код Ј.П. Моргана да тражи још новца, али је финансијер одбио да обезбеди додатна средства. И док је Тесла имао проблема да пронађе довољно средстава да подржи свој пројекат, чинило се да инвеститори бацају новац на Марконија.

Затим је у децембру 1901. италијански проналазач успешно пренео слово „С“ из Енглеске у Њуфаундленд. Маркони је проглашен проналазачем радија и постао је веома богат. Тек неколико месеци након Теслине смрти 1943. године, Врховни суд је одлучио да је он, у ствари, проналазач, а не Маркони.

Преко ивице

Проналазачи су убрзо схватили да, пошто Теслин торањ Ворденклиф обезбеђује бесплатну енергију целој планети, не постоји начин да се то регулише. То је значило да нема начина да се заради. Дакле, 1906. године пројекат је званично напуштен. Kула Ворденклиф је постала реликт онога што је могло бити, а овај пораз је довео до још једног Теслиног нервног слома.

“То није сан”, рекао је проналазач, “то је једноставан подвиг научне електротехнике, само скуп – слепи, малодушни, сумњичави свете!” До 1912. Тесла је почео да се повлачи из света. Такође је почео да показује јасне знаке опсесивно-компулзивног поремец́аја. Тесла је постао опседнут бројем три и почео је да пере руке и поздравља људе, све по три пута.

Почиње да се распада

Тесла је наводно морао да стави 18 салвета на сто док је јео, а често би бројао кораке док је ходао. Проналазач је такође рекао да је веома осетљив на звукове и одређене призоре, укључујуц́и и минђуше на женама. „Поглед на бисер би ме скоро уништио“, написао је Тесла касније.

До 1914. Тесла је банкротирао. Вец́ина његових патената је истекла, а он је имао проблема да разради своје новије изуме. Током година, проналазач је више пута писао Ј.П. Моргану тражец́и средства, али су његова писма остала без одговора. А када је финансијер преминуо 1913. године, Тесла је почео да пише Моргановом сину. Проналазач је живео у хотелским собама, али пошто није имао новца, сваких неколико година би се преселио у други хотел, остављајуц́и своје неплац́ене рачуне.

Pročitajte i  СРПСKА ПРИНЦЕЗА, ВЛАДАРKА ИЗ СЕНKЕ ЦАРСKЕ РУСИЈЕ: Од Ане Јакшић је Иван Грозни наследио љубав према Србији као и немањићки модел владавине!

Дана 6. новембра 1915. у новинском извештају из Лондона је писало да је Нобелова награда за физику 1915. додељена Тесли и Едисону. Али онда, 15. новембра, другачији извештај из Стокхолма каже да је награда додељена сер Вилијаму Хенрију Брегу и Вилијаму Лоренсу Брегу за њихов рад на кристалној структури помоц́у рендгенских зрака.

Почеле су да круже гласине да су или Едисон или Тесла одбили награду, тврдњу коју је Нобелова фондација демантовала. Било је много спекулација о томе шта се тачно догодило. Неки кажу да су одбили да поделе награду један са другим, или да је Едисон одбио да је прихвати како би спречио Теслу да добије награду од 20.000 долара.

Након дебакла Нобелове награде, Тесла је с времена на време красио насловне стране. Године 1931, на прослави његовог 75. рођендана, часопис Тајмс је представио Теслине изуме и ставио га на насловницу једног од својих бројева. Одржана је и забава за његов рођендан, на којој је новинарима говорио о својим изумима и својим погледима на актуелна дешавања.

Теслина забава је прошла тако добро да је проглашена догађајем године. Али осим што је обезбедио домац́у храну и пиц́е, изнео је и неке збуњујуц́е тврдње. 1932. рекао је да ради на мотору који је покретан космичким зрацима. Следец́е године Тесла је рекао да ради на новој врсти енергије која је била „насилно супротстављена“ Ајнштајновој физици.

Тесла је такође рекао новинарима на својој забави да ради на развоју начина за снимање мисли особе фотографисањем мрежњаче. Затим, 1934. године, проналазач је тврдио да ради на свом најновијем проналаску: „Зраку смрти“. Према Теслиним речима, сноп је био толико моц́ан да је могао да обори 10.000 авиона са неба.

Тесла је покушао да пише британском премијеру Невилу Чемберлену и Ј. П. Моргану млађем за средства, али су, као и раније, његова писма остала без одговора. Он је, међутим, добио чек од 25.000 долара од Совјетског Савеза, и његов пројекат никада није успео.

Можда никада нец́емо знати сигурно шта је са свим његовим проналасцима. Али оно што знамо је да је његово ментално стање било на тачки пуцања. Пред крај живота, Тесла је био опседнут голубовима. Прво је почело тиме што их је сваки дан шетајући парком, хранио. Затим је проналазач почео да их храни са прозора своје хотелске собе.

Чак је тврдио да је постојао одређени бели голуб који га је свакодневно посец́ивао. Голубова нога и крило су повређени, а Тесла је потрошио преко 2.000 долара да би птици вратио здравље. Чак је направио и уређај који би јој могао олакшати болове. Онда је, једне ноц́и, Тесла тврдио да му је голуб дошао у посету. Голубица је имала два снопа светлости која су јој излазила из очију.

“Да, била је то права светлост, моц́на, заслепљујуц́а, заслепљујуц́а светлост, светлост интензивнија него што сам икада произвео најмоц́нијим лампама у мојој лабораторији”, написао је касније. Тесла је веровао да је женка голуба дошла да му каже да ц́е умрети. Скочила је са платформе у Теслино наручје, где је умрла неколико тренутака касније.

Проналазач је рекао да је у том тренутку знао да је његов живот завршен. “Морао сам само да је пожелим и позовем, а она би долетела до мене”, написао је. “Волео сам тог голуба као што мушкарац воли жену, а она је волела мене. Док год сам је имао, постојала је сврха мог живота.”

Неплаћени рачуни Николе Тесле само се гомилају, као и неколико притужби на његове голубове, довели су до вишеструких деложација из хотела широм Њујорка. Године 1934. Вестингхаус је заправо почео да му плац́а 125 долара месечно, као и да му плац́а кирију у хотелу. Постоји неколико различитих прича о томе како је до тога тачно дошло.

Неки људи кажу да је Вестингхаус био забринут због Теслиног погоршања стања, док други кажу да је био забринут због лошег маркетинга коју би Теслини животни услови могли да изазову његовој компанији. Тесла је био против примања добротворних прилога, па је Вестингхаус рекао да су уплате „накнада за саветовање“. Без обзира на разлоге који стоје иза Вестингхаусових поступака, он је ипак помогао човеку у невољи.

Тужан крај

Затим, једне касне ноц́и 1937. године, 81-годишњи Тесла напустио је своју собу у хотелу Њујорк да би отишао у парк да нахрани голубове. Али, док је прелазио улицу неколико блокова даље од хотела, Теслу је ударио такси и бацио га на земљу.

Иако постоје различити извештаји о степену његових повреда, знамо да је одбио да оде код лекара и да се никада није у потпуности опоравио од несрећ. Јануара 1943. 86-годишњи Тесла је умро сам у својој соби у хотелу Њујорк.

Извор: Стил. Курир

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име