U potrazi za što lepšim i što neobičnijim imenom za bebu, roditelji često posegnu za starim, tradicionalnim imenima koje su nosili naši preci.

Ako i vi spadate u one kojima je bitna tradicija, trebalo bi da znate da ovakva imena, iako stara, ne moraju nužno da imaju značenje koje mu se danas pripisuje, pa čak ni da potiču sa naših prostora.

Pročitajte i  I momci sa sela zaslužuju ljubav: Kako je srpska snajka iz Kazahstana na prvi pogled osvojila srce Radoja iz Mionice

Verovatno najbolji primer takvog starog, a i danas popularnog imena je ime Nenad.

Ovo ime smatra se izvornim, čisto srpskim imenom. Rasprostranjeno je u našoj zemlji, ali i u Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori. Smatra se da vodi poreklo od negacije glagola “nadati” ili “očekivati”. Ime se najčešće davalo deci koja su došla na svet “nenadano”, “iznenada”, odnosno kojima se roditelji nisu nadali.

Pročitajte i  Ovako izgleda život MLADIH u Srbiji: Šokantni podaci koji pokazuju koliko je tužna naša realnost

Najčešći slučaj je bio kada majke ostanu u drugom stanju u poznim godinama.

Iako ovo nužno nije negativno tumačenje, ima etnologa koji idu i korak dalje pa kažu da ovo muško ime vodi poreklo od negacije glagola “želeti” i da praktično znači – neželjeno dete. Ipak, mnogi osporavaju ovakvo značenje.

Pročitajte i  I kad poludimo prkosićemo zlu: Jedna od najneverovatnijih srpskih priča iz Velikog rata.

Ovo ime nema nijedan drugi oblik, a jedno je od retkih muški imena u Srbiji koje nema izvedeni ženski oblik imena.

Izvor: Dnevno.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime