У потрази за што лепшим и што необичнијим именом за бебу, родитељи често посегну за старим, традиционалним именима које су носили наши преци.

Ако и ви спадате у оне којима је битна традиција, требало би да знате да оваква имена, иако стара, не морају нужно да имају значење које му се данас приписује, па чак ни да потичу са наших простора.

Pročitajte i  Погодиће вас право у срце: 12 најлепших песама о Београду буде најјаче емоције

Вероватно најбољи пример таквог старог, а и данас популарног имена је име Ненад.

Ово име сматра се изворним, чисто српским именом. Распрострањено је у нашој земљи, али и у Хрватској, Босни и Црној Гори. Сматра се да води порекло од негације глагола “надати” или “очекивати”. Име се најчешће давало деци која су дошла на свет “ненадано”, “изненада”, односно којима се родитељи нису надали.

Pročitajte i  Рецепт за оригинални свадбарски купус - "ala Guča": Савршена комбинација укуса која осваја на први залогај (ВИДЕО)

Најчешћи случај је био када мајке остану у другом стању у позним годинама.

Иако ово нужно није негативно тумачење, има етнолога који иду и корак даље па кажу да ово мушко име води порекло од негације глагола “желети” и да практично значи – нежељено дете. Ипак, многи оспоравају овакво значење.

Pročitajte i  Молитва Светом Василију Великом: Помолимо се овом великом светитељу и послушајмо славски тропар посвећен једном од највећих утемељивача вере Христове

Ово име нема ниједан други облик, а једно је од ретких мушки имена у Србији које нема изведени женски облик имена.

Извор: Дневно.рс

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име