Један од смешнијих српских израза „Надрљао као Жути“, потекао је из веома тужне приче о младићу неупућеном у наше обичаје

0
5595

Наш народ једноставно обожава свакојаке изразе који се користе још од давнина, а толико су стари да се више нико ни не сећа када су настали. Један од њих је термин „Надрљати као Жути“ која означава да је неко био лоше среће, а везује се за веома стару причу о извесном младићу неупућеном у наша веровања.

Прочитајте и: Једна од највећих српских добротворки: Сву своју имовину завештала је српској сирочади, Српској православној цркви и Матици српској

Најстарија легенда је у ствари давна мостарска прича, али су је многа наша места присвојила и уобличила. Где се, наводно, одиграо судбоносни догађај, нико не може са сигурношћу да потврди. Углавном, везан је за старинско веровање да Свети Илија кажњава оне који се оглуше о његову заповест да се на његов празник не купају у рекама. Наиме, 2. августа када православна црква слави овог светитеља, наше реке не смеју имати купаче, јер се на овај дан окупљају водене виле и друга створења подводног света и маме жртве у речне дубине.

Према нашем народном веровању на Светог Илију не сме се купати у реци, јер тада морске виле вабе своје жртве. Wikipedija. Надрљао као Жути
Према нашем народном веровању, на Светог Илију не сме се купати у реци, јер тада морске виле вабе своје жртве

Прочитајте и: Кућа најпознатијег српског извиђача познатог као “Око соколово” налази се у катастрофалном стању

Тако је једном известан странац изразито светле пути, плаве косе и обрва, дошао у Мостар (у оригиналној верзији). Локално становништво га због његовог изгледа прозва Жути. Не знајући локалне обичаје, скочи у реку да се окупа и расхлади. Догађај је хтео да се странац нашао на овом месту управо на Светог Илију. Жути никада није испливао на површину, а једини траг који је остао од њега, била је гардероба остављена на обали. Као успомена на несрећног младића, у народу је настао израз „Надрљао као Жути“.

Младић назван Жути, једини је скочио у реку на Светог Илију, после чега никада није изронио. Надрљао као Жути
Младић назван Жути, једини је скочио у реку на Светог Илију, после чега никада није изронио

Прочитајте и: Кад кућа замирише: Рецепт за колач са јабукама и циметом

Будући да је овај термин стално изнова подсећао на немио догађај, прича временом добија и наставак. Жути се појавио у оној истој остављеној одећи и тумарао улицама не проговарајући ни са ким. Водене виле су га, верује се, заробиле у речним дубинама, али се једна од њих заљубила у плавокосог младића. Када је сазнала да се нехотице огрешио о правило реке, издејствовала је код свог моћног оца да младић добије другу прилику. Жути је послат натраг на копно, али као нем, да не би одао тајне виле и воденог света.

Прочитајте и: Село у Србији од милијарду долара: Цело насеље запослило се у Бечу, па подигли дворце у Гомилици

Ова легенда, као и већина других има бројне верзије. Младић се спомиње везан за многе наше градове, реке или језера, али је у свакој причи познат под надимком Жути. Као успомена на овај догађај, нашем народу остало је веровање у забрану купања на Светог Илију и израз „Надрљао као Жути.

Извор: Опанак

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име