Jedan od smešnijih srpskih izraza „Nadrljao kao Žuti“, potekao je iz veoma tužne priče o mladiću neupućenom u naše običaje

0
3904

Naš narod jednostavno obožava svakojake izraze koji se koriste još od davnina, a toliko su stari da se više niko ni ne seća kada su nastali. Jedan od njih je termin „Nadrljati kao Žuti“ koja označava da je neko bio loše sreće, a vezuje se za veoma staru priču o izvesnom mladiću neupućenom u naša verovanja.

Pročitajte i: Jedna od najvećih srpskih dobrotvorki: Svu svoju imovinu zaveštala je srpskoj siročadi, Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Matici srpskoj

Najstarija legenda je u stvari davna mostarska priča, ali su je mnoga naša mesta prisvojila i uobličila. Gde se, navodno, odigrao sudbonosni događaj, niko ne može sa sigurnošću da potvrdi. Uglavnom, vezan je za starinsko verovanje da Sveti Ilija kažnjava one koji se ogluše o njegovu zapovest da se na njegov praznik ne kupaju u rekama. Naime, 2. avgusta kada pravoslavna crkva slavi ovog svetitelja, naše reke ne smeju imati kupače, jer se na ovaj dan okupljaju vodene vile i druga stvorenja podvodnog sveta i mame žrtve u rečne dubine.

Prema našem narodnom verovanju na Svetog Iliju ne sme se kupati u reci, jer tada morske vile vabe svoje žrtve. Wikipedija. Nadrljao kao Žuti
Prema našem narodnom verovanju, na Svetog Iliju ne sme se kupati u reci, jer tada morske vile vabe svoje žrtve

Pročitajte i: Kuća najpoznatijeg srpskog izviđača poznatog kao “Oko sokolovo” nalazi se u katastrofalnom stanju

Tako je jednom izvestan stranac izrazito svetle puti, plave kose i obrva, došao u Mostar (u originalnoj verziji). Lokalno stanovništvo ga zbog njegovog izgleda prozva Žuti. Ne znajući lokalne običaje, skoči u reku da se okupa i rashladi. Događaj je hteo da se stranac našao na ovom mestu upravo na Svetog Iliju. Žuti nikada nije isplivao na površinu, a jedini trag koji je ostao od njega, bila je garderoba ostavljena na obali. Kao uspomena na nesrećnog mladića, u narodu je nastao izraz „Nadrljao kao Žuti“.

Mladić nazvan Žuti, jedini je skočio u reku na Svetog Iliju, posle čega nikada nije izronio. Nadrljao kao Žuti
Mladić nazvan Žuti, jedini je skočio u reku na Svetog Iliju, posle čega nikada nije izronio

Pročitajte i: Kad kuća zamiriše: Recept za kolač sa jabukama i cimetom

Budući da je ovaj termin stalno iznova podsećao na nemio događaj, priča vremenom dobija i nastavak. Žuti se pojavio u onoj istoj ostavljenoj odeći i tumarao ulicama ne progovarajući ni sa kim. Vodene vile su ga, veruje se, zarobile u rečnim dubinama, ali se jedna od njih zaljubila u plavokosog mladića. Kada je saznala da se nehotice ogrešio o pravilo reke, izdejstvovala je kod svog moćnog oca da mladić dobije drugu priliku. Žuti je poslat natrag na kopno, ali kao nem, da ne bi odao tajne vile i vodenog sveta.

Pročitajte i: Selo u Srbiji od milijardu dolara: Celo naselje zaposlilo se u Beču, pa podigli dvorce u Gomilici

Ova legenda, kao i većina drugih ima brojne verzije. Mladić se spominje vezan za mnoge naše gradove, reke ili jezera, ali je u svakoj priči poznat pod nadimkom Žuti. Kao uspomena na ovaj događaj, našem narodu ostalo je verovanje u zabranu kupanja na Svetog Iliju i izraz „Nadrljao kao Žuti.

Izvor: Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime