Након 800 година постојања: СПЦ у Црној Гори од данас нема ни статус правног лица

0
1471

После 800 година постојања, СПЦ у Црној Гори од данас нема ни статус правног лица, а њена имовина се третира као имовина без власника

Црној Гори је данас ступио на снагу Закон о слободи вероисповести или увјерења и правном положају вјерских заједница којим је предвиђено да држава преузме у власништво имовину Српске православне цркве (СПЦ), односно њене цркве и манастире.

Сходно овом закону, након 800 година постојања, верска заједница СПЦ у Црној Гори од данас указују стручњаци више нема ни статус правног лица, а њена имовина се третира као имовина без власника.

Pročitajte i  Српски називи за родбину који не постоје ни у једној другој земљи: Ево шта вам дође пашеног, а шта јетрва

Тако ће национализација објеката и земљишта у поседу СПЦ почев од данас бити вршена без накнаде – пописом и укњижбом државе Црне Горе као новог власника тих непокретности, а решења о уписима требало би да буду достављена СПЦ-у, као заинтересованом лицу.

Адвокат Миленко Радић упозорава да, с обзиром да СПЦ од данас нема статус правног лица, она неће имати ни право (активну легитимацију) да води било које правне поступке у циљу доказивања и заштите својинских права на тој имовини.

Pročitajte i  3 рецепта за најјефтиније славске салате: Одлично иду уз сва јела, нико им неће одолети!

Због тога је, како сматра, најбоље решење да СПЦ инсистира на закључењу уговора са Владом Црне Горе и тако покуша да путем споразума задржи део својих манастира и цркава.

На овај начин могу да се договоре баш сва отворена питања, јер би овај уговор био изнад закона, рекао је Радић Танјугу.

Он је указао да су све остале верске заједнице, које су до јуче евидентиране на основу Закона о правном положају вјерских заједница, који је данас престао да важи, као и верске заједнице са којима је Влада Црне Горе потписала уговор – јеврејска, исламска и римокатоличка, настављају несметан рад и њима је остављен прелазни рок од девет месеци да поднесу пријаву ради поновног евидентирања.

Pročitajte i  14 правила за одлажење у цркву: Ако желите заиста да будете синови Христови испоштујте 14 канонских услова

Закон је усвојен 27. децембра 2019. а истог дана га је председник Црне Горе прогласио Указом.

(ПОЛИТИКА)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име