Nakon 800 godina postojanja: SPC u Crnoj Gori od danas nema ni status pravnog lica

0
969

Posle 800 godina postojanja, SPC u Crnoj Gori od danas nema ni status pravnog lica, a njena imovina se tretira kao imovina bez vlasnika

Crnoj Gori je danas stupio na snagu Zakon o slobodi veroispovesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica kojim je predviđeno da država preuzme u vlasništvo imovinu Srpske pravoslavne crkve (SPC), odnosno njene crkve i manastire.

Shodno ovom zakonu, nakon 800 godina postojanja, verska zajednica SPC u Crnoj Gori od danas ukazuju stručnjaci više nema ni status pravnog lica, a njena imovina se tretira kao imovina bez vlasnika.

Pročitajte i  Sav u ZLATNOM SJAJU i RASKOŠI: Zavirite u renovirani Hram Svetog Save (FOTO)

Tako će nacionalizacija objekata i zemljišta u posedu SPC počev od danas biti vršena bez naknade – popisom i uknjižbom države Crne Gore kao novog vlasnika tih nepokretnosti, a rešenja o upisima trebalo bi da budu dostavljena SPC-u, kao zainteresovanom licu.

Advokat Milenko Radić upozorava da, s obzirom da SPC od danas nema status pravnog lica, ona neće imati ni pravo (aktivnu legitimaciju) da vodi bilo koje pravne postupke u cilju dokazivanja i zaštite svojinskih prava na toj imovini.

Pročitajte i  Volovi šetaju po ulicama: OVAKO je izgledao Beograd davne 1922. godine (VIDEO)

Zbog toga je, kako smatra, najbolje rešenje da SPC insistira na zaključenju ugovora sa Vladom Crne Gore i tako pokuša da putem sporazuma zadrži deo svojih manastira i crkava.

Na ovaj način mogu da se dogovore baš sva otvorena pitanja, jer bi ovaj ugovor bio iznad zakona, rekao je Radić Tanjugu.

On je ukazao da su sve ostale verske zajednice, koje su do juče evidentirane na osnovu Zakona o pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je danas prestao da važi, kao i verske zajednice sa kojima je Vlada Crne Gore potpisala ugovor – jevrejska, islamska i rimokatolička, nastavljaju nesmetan rad i njima je ostavljen prelazni rok od devet meseci da podnesu prijavu radi ponovnog evidentiranja.

Pročitajte i  Na današnji dan Silvana je otišla u večnost: Prošle su tačno 44 godine od njene tragične smrti

Zakon je usvojen 27. decembra 2019. a istog dana ga je predsednik Crne Gore proglasio Ukazom.

(POLITIKA)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime