Kајгана је код многих људи једна од најчешћих избора када је реч о доручку. Иако је једноставна за припрему, понекад нам испадне сува или препуна воде.
Зато вам доносимо неке трикове уз помоћ којих ћете припрему вашег омиљеног доручка подићи на виши ниво.
Свежа јаја
Не само да јаја имају бољи укус прве недеље, већ имају и порозне љуске, те лако могу да упију спољашње мирисе и тако изгубе влажност.
Што краће јаја стоје у фрижидеру, кајгана ће бити боља.
Избегавајте високу температуру
Kајгана мора да се пече на лаганој температури. Наравно, то ће продужити читав процес, али тако ћете смањити ризик да јаја потамне или се препеку. Такође, лакше чете одредити конзистенцију коју желите да постигнете.
Пазите да их не препечете
Kључ савршене кајгане је и у тренутку када је треба склонити са температуре. Најбоље је да је одмах истресете из тигања на тањир јер ће у врућој тигању наставити да се кува и тако осушити.
Kајгану склоните с ватре док јаја још увек изгледају “мокро”, али не цуре.
Важно је да је мешате
За кремаста јаја, кајгану је потребно често мешати. На тај начин ћете разбити беланца, добро помешати са жуманцима, те ће кајгана бити мекша и у мањим комадима.
Без обзира на то што ћете уморити руку, за врхунску кајгану немојте прекидати мешање све док не добијете хомогена јаја.
Немојте додавати течне састојке
Без обзира на то што можда одувек у кајгану додајете млеко или павлаку, то сигурно није најбољи рецепт за добру кајгану. Чињеница је да ће течност у јајима раздвојити кајгану, а јаја ће на крају бити мокра и прекувана.
Немојте прерано да зачините јаја
Да бисте добили савршену кајгану, јаја је најбоље да зачините пре него што су готова. Ако јаја прерано зачините, со би могла да разбије целу смесу, те ћете добити воденасту кајгану.