Највећи грех током поста: Отац Арсеније објаснио суштину одрицања

0
2603
Фото: Јутјуб/принтскрин/ТВ Храм

Отац Арсеније Арсенијевић, старешине Вазнесењске цркве у Београду, причао је у Јутарњем програму Прве о правилима поста.

Верски аналитичар је пре неколико дана рекао да не би требало гледати ни серије током поста, а отац Арсеније је додатно то појаснио, рекавши да је пост за душу и тело што и кондициони тренинг за спортисту.

“Да ли само њих? Пост подразумева свеукупно уздржавање, телесни пост и исхрана су нам јасни, али оно што је кудикамо важније је да користимо телесни пост као одскочну даску. Kао што спортиста има кондициони тренинг, без којег неће моћи да покаже вештину, тако и нас пост припрема. Духовни део одрицања, приближавање Богу уз дела, мора нас удаљити од свега што нас кочи на том путу. Желимо да наше мисли посветимо Богу. Ако будемо непрекидно у информацијама, не само у серијама, утакмицама или другим забавним садржајима, него и превелика информисаност човека оптерећује. Можда није лепо то рећи у информативном програму, али човек треба да се умири, да мисли сабере, да се бави молитвом, да чита духовне књиге, да иде на богослужење и причешће… Онда осећа како се живот мења”, рекао је он.

Pročitajte i  Мост на Ђурђевића Тари један од 20 најлепших на свету: Дугачак целих 365 метара био је повод за несвакидашње приче

На почетку поста, људи можда буду и нервозни, немирни, због мањка хране на коју су навикли, а отац Арсеније каже да су те врсте стреса нормалне и изван поста.

“Мало дајете и одговор, човеку се мења живот и када год се то дешава, осећа неки немир. Знају људи рецимо да оду на одмор, па 4-5 дана буду нервозни. Тек пред крај одмора се опусти, то су уобичајене ствари. У промени начина живота, тело се буни, ми желимо да будемо у инерцији а пост је нагло мења. Желимо да будемо бољи људи, да личимо на свога Творца а не на нечастивог. Да покажемо и остваримо оно лепо у себи, и против тога се јавља отпор”, рекао је он.

Pročitajte i  Данас почиње Велики Васкршњи пост: Риба се једе само ПОСЕБНИМ данима, а ово су сва правила којих треба да се придржавате

Kо сме да ублажи правила поста или да га се не придржава?

“То је индивидуално, у правилима поста приметићемо једну другачију ствар у односу на, рецимо, неки програм учења који почиње од најлакшег. Правила поста су најстрожа, а не најлакша, и онда се ублажавају. Али морају да покажу колико неко може дати труда, неко ко се стриктно придржава поста, свештеници… То не значи да смо сви у обавези да тако постимо, није свако у могућности. Ту су труднице, болесници или неко ко је у великом физичком напору. Не може пост да буде исти за некога ко је на њиви или грађевини, и некога ко седи у канцеларији, недопустиво је да се то изједначи, човек који је у већем напору ће се разболети”, рекао је он.

Kоје су највеће грешке при посту?

“Многих грешака буде, али да истакнемо ту самодовољност, када неко мисли да је испунио једну ствар и да је то сада довољно. Телесни пост није једина сврха, неко може неприметно да упадне у гордост, сујету, да мисли да је нешто велики у односу на другог. Пост мора довести до дубине смирења, баш кроз те нервозе схватамо да не можемо да учинимо ни најмању ствар. Ту схватамо да нисмо толико добри колико мислимо, е у томе је суштина. На тај начин добијам љубав и разумевање према другима, а не себе да убедим да сам најбољи и да наређујем около, јер сам ‘показао’ како нешто могу”, рекао је он.

Pročitajte i  Заситна и укусна: Посна мусака, здрав и лаган оброк за целу породицу

“Порука у ово кризно време – умирите дух и тело кроз пост, кроз размишљање о Богу, да истерамо страх из срца, Бог је ту са нама и чува нас. На тај начин би требало истерати највећег непријатеља, да верујемо Богу и јачамо се, бићемо бољи у сваком погледу”, рекао је он.

Извор: Мондо

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име