Najmoćniji aspirin iz prirode: Pored ove biljke možete zaboraviti na lekove

0
1817
Foto: Jutjub/printskrin

Ova biljka ima jak antiseptični efekt. Zbog toga se stalno koristi kod upalnih procesa respiratornog trakta i bolesti digestivnog sistema. Eterična ulja matičnjaka imaju antioksidativna i protivupalna svojstva, pružaju bakteriostatičke i antivirusne efekte. Sadrži mineralne soli i retke kiseline, koje imaju snažno lekovito delovanje. Budući da u njegovom listu postoje aktivne supstance, koje imaju ne samo analgetičko i protivupalno dejstvo, već i antispazmodično, oni imaju izuzetno pozitivan efekat na celokupan organizam.

Istraživanja su pokazala da ruzmarinska kiselina koju matičnjak sadrži ima antiupalno dejstvo kada se matičnjak koristi u vidu ekstrakta. Kad je u pitanju čaj od matičnjaka, nije dokazano da ima antiupalna svojstva, iako se u ajurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini ova biljka vekovima koristi u ove svrhe.

Pročitajte i  Običaji na Aranđelovdan: Verovanje kaže da ovaj anđeo silazi među ljude OVAKO ĆETE GA PREPOZNATI

U istraživanjima sprovedenim na životinjama, matičnjak ima antivirusna svojstva kad je u pitanju širok spektar virusa. To uključuje HIV-1 i herpes simpleks.

Takođe, u istraživanjima sprovedenim na životinjama, matičnjak ima antivirusna svojstva kad je u pitanju širok spektar virusa. To uključuje HIV-1 i herpes simpleks. Razlog tome su kofeinska kiselina, tanini i trimerski derivati. Antibakterijska i antigljivična svojstva matičnjak ima zahvaljujući koncentraciji citrala i citronelala u ovoj biljci.

Pročitajte i  Danas je Aranđelovdan: Slavimo Svetog arhangela Mihaila, prvog među anđelima

Izvor: Magazin Novosti

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime