Најтужнија песма због које су се многи убили: Тито ју је строго забранио, а да није било Јованке никад је не бисмо чули

0
4591
Foto: Jutjub/printrskrin/ YU 0 Laki / Jugoslovenski partizani

Песма, коју је након великог броја самоубистава Тито забранио, зове се “Плућа су ми болна” и сматра се једном од најтужнијих песама која је икад написана на језицима са наших простора.

Њен аутор је Драгиша Недовић, који је писао и познату стару песму “У лијепом старом Вишеграду”, као и веома популарну “Стани, стани Ибар водо”, затим “Kоме шумиш, ој Мораво”, “Негде у даљини поглед ми се губи”, “На Морави воденица стара”, “Шумадијо родни крају”,”Kоме шумиш, ој Мораво”, “Игра коло крај Нишаве”, “Зарудела зора на Морави”, “Београде, граде на Дунаву”, и многе друге. Живот га није штедео и био је на корак од смрти 1941. године када је већ био изведен пред стрељачки вод у Шумарицама у Kрагујевцу. У последњем тренутку су га, као познатог текстописца, одвојили на страну и избегао је судбину многих Kрагујевчана. Kрај Другог светског рата дочекао је у немачком радном логору у Дормагену.

Pročitajte i  Обичаји на Ђурђиц: Да вас не бије малер током целе године једну ствар никако не смете да прекршите!

По повратку у Kрагујевац неколико година по окончању рата, тачније 1950. сазнао је да је оболео од туберкулозе. Тада је и написао песму “Плућа су ми болна” чији текст гласи:

“Плућа су ми болна, здравља више немам

Јер су сасвим близу, моји задњи дани

Живећу још данас, а можда и сутра

Pročitajte i  Обичаји на Аранђеловдан: Веровање каже да овај анђео силази међу људе ОВАКО ЋЕТЕ ГА ПРЕПОЗНАТИ

А онда заувек, збогом мој животе

Није мени жао, беднога живота

Јер ја среће никад, осетио нисам

Само бол и патња, горке сузе лио

У животу своме, срећан нисам био.”

Песму је први извео Заим Имамовић, али је она веома сугестивно деловала на слушаоце, те је у то време широм Југославије забележен велики број самоубистава људи оболелих од туберкулозе.

Прича се да су тада Централни комитет и Тито одлучили да се плоча повуче из продаје и забрани њено извођење, уз објашњење да наводи на самоубиство. Тек када је 10 година касније једном приликом Јованка Броз, за коју се неко време причало да је боловала од ове болести, наручила ову песму на једном слављу, забрана је прекинута.

Pročitajte i  Претворите сиротињски ручак у специјалитет куће: 7 јела од кромпира за која вам нико неће поверовати колико сте новца дали за састојке

Нажалост, иако се излечио од туберкулозе, дошли су проблеми са срцем. Од последица срчаног удара је 1966. преминуо у 49. години живота. Иза себе је оставио сина Александра, ћерку Раду и око 800 песама.

Извор: Лепа и срећна

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име