Најједноставнији рецепт за слатко од смокава: Лако се прави и траје током целе године

0
1343
Фото: Јутјуб/принтскрин

Састојци:

2 кг свежих смокви
2 кг шећера
1,8 л воде
1 цео лимун (ко нема може да замени са пола кашичице лимунтуса – неће ништа изгубити заменом)

Припрема:

У велику шерпу истресите шећер и воду, па додајте колутове лимуна (ако додајете лимунтус онда га додајте пред крај кувања сирупа).

Ставите да се кува док не почне да добија густину сирупа.

То ћете јако лако проверити тако што ћете једну кашичицу сирупа ставити на тањирић од кафе, сачекати да се охлади и онда убости прстом. Треба да буде лепљиво, као сируп на разређивање, или кашичицом охлађен ухватите и оно само капљице падају доле.

Pročitajte i  Најједноставнији рецепт за киселу зимницу: Туршија из бурета прави се лако, а о укусима причаће се целе зиме

Док се сируп кува оперете смокве и одстраните петељке. Сваку смокву пробости однапред и одназад виљушком да не би пукла у току кувања и да би лепо упила сируп док се буде кувала.

Kада је сируп готов додајте све смокве у шерпу.

Требале би вам бити све у једном реду, али ако неколико је у другом не брините брзо ће оне спласнути и биће места у првом реду и за њих.

Pročitajte i  Звали су га други Обилић: Са фронта се вратио са 8 рана и 10 ордења! Одбио је стан и пензију у Француској и умро сиромашан у родном селу

Kувајте смокве сат времена.

Тада би требало да су мекане.

Проверите да ли је опна мекана и виљушка лагано пролази кроз опну.

Ако није кувајте још 10 минута.

Ако јесте склоните са ватре, пребаците влажну крпу и оставите да се хлади.

Ставите варјачу преко шерпе да будете сигурни да вам крпа неће упасти или закачите штипаљкама.

Pročitajte i  Рецепти који се преносе са колена на колено: 3 идеје за зимницу са шљивама коју ћете обожавати

Оставите до сутрадан да се охлади, па онда стављајте у тегле које сте стерилизовали тако што сте без поклопца ставили у рерну на 100 степени и охладили.

Одложите на суво и тамно место.

Извор: Домаћи рецепти

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име