Uloge zbog kojih nikada nećemo zaboraviti Nebojšu Glogovca: “Znaš kako se postaje šampion- izađeš na teren kad je najteže … i pobediš”

0
2089

Nebojša Glogovac, jedan od najboljih srpskih gumaca, rođen 30. avgusta 1969. godine u Trebinju, a preminuo je 9. februara 2018. godine.

Završio je Gimnaziju Uroš Predić u Pančevu, a potom upisao studije psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Nakon dve godine studija predomislio se i 1990. godine je upisao glumu na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Zajedno sa njim studirali su Nataša Ninković, Vojin Ćetković, Sergej Trifunović, Nela Mihailović i Boris Pingović. Tokom studiranja, imao je ulogu školskog druga Slobodana Popadića u seriji Bolji život (1987).

Tokom pohađanja srednje škole, od 1985. godine i tokom studiranja na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Glogovac je bio član Ateljea mladih u Pančevu, a u njemu ostao do 1990. godine, kada upisuje Fakultet dramskih umetnosti i ubrzo nakon toga postaje član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Prvu ulogu u Ateljeu mladih imao je u predstavi Stranac i striptizeta, 7. marta 1990. godine, a predstavu je režirao Milenko Zablaćanski, po motivima Ežena Joneskog.

Pročitajte i  Krvavo odelo kneza Mihaila Obrenovića čuva tajnu: I danas potpuno očuvano, svedoči o pravoj pozadini ubistva!

U karijeri je imao 44 filmske i televizijske uloge, 19 uloga u televizijskim serijama i 5 u kratkim filmova. Pojavio se u dokumentarnom filmu Kazna 1999. godine, a ostvario je doprinos i u dokumentarnom filmu Film o filmu ‘Munje!’, gde je pričao o svojoj ulozi policajca i uopšteno o filmu, 2001. godine. Godine 2009. pozajmljivao je glas u filmu Doviđenja, kako ste?, a 2011. godine pojavio se u humorističko-satiričnoj kratkoj seriji Uprkos svemu. Bio je narator u dokumentarnom filmu Jego blagodarije baron Vrangel 2013. godine, a 2016. godine pozajmio je glas u dokumentarnom filmu Jednačina sa jednom nepoznatom.[ Godine 2017. pojavio se u reklami za Nektar pivo.

Pročitajte i  8 fenomenalnih salata za savršenu figuru: Mogu služiti i kao dodatak, ali i kao zamena za obrok

Pozajmio je glas liku Ediju u animiranom filmu Tehnotajz: Edit i ja iz 2008. godine, kao i glas u filmu Garfild 2 iz 2006. godine, u ulozi kraljevskog mačka Princa.

Više puta je odbijao uloge u stranim filmovima, onima koje je smatrao propagandim po srpski narod.

Više puta bio je nagrađivan za svoj rad. Poslednji film u kome ćemo imati prilike da vidimo Glogvca je “Južni vetar” koji će uskoro početi da se prikazuje u srpskim bioskopima.

Nebojša Glogovac preminuo je 9. februara 2018. posle teške i kratke bolesti.

Pročitajte i  Zašto je Mr.D neophodna aplikacija ovog proleća

1.Hadersfild

2.Bure Baruta

3.Nebeska udica

4.Kad porastem biću kengur

5.Munje

6.Branio sam Mladu Bosnu

7.Krugovi

8.Klopka

9. Do koske

10.Ravna gora

11.Ustav Republike Hrvatske

12.Ubice mogao oca (serija)

Ovo je samo deo dugačke liste fenomenalnih uloga ovog velikog glumca. Pored televizijskih i filmskih ostvarenja, Glogovac je igrao u mnogim pozorišnim predstavama, nakon kojih je dobijao i petnaestominutne aplauze.

Od 1996. godine bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gde je odigrao niz zapaženih uloga.
Neke od njegovih uloga u predstavama “Metamorfoze”, “Šine”, “Lutalica”, “Hamlet”…

Među kritičarima je važio za jednog od najboljih glumaca u regionu, a za svoj glumački rad dobio je brojne nagrade.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime