Улоге због којих никада нећемо заборавити Небојшу Глоговца: “Знаш како се постаје шампион- изађеш на терен кад је најтеже … и победиш”

0
2644

Небојша Глоговац, један од најбољих српских гумаца, рођен 30. августа 1969. године у Требињу, а преминуо је 9. фебруара 2018. године.

Завршио је Гимназију Урош Предић у Панчеву, а потом уписао студије психологије на Филозофском факултету у Београду. Након две године студија предомислио се и 1990. године је уписао глуму на београдском Факултету драмских уметности у класи професора Владимира Јевтовића. Заједно са њим студирали су Наташа Нинковић, Војин Ћетковић, Сергеј Трифуновић, Нела Михаиловић и Борис Пинговић. Током студирања, имао је улогу школског друга Слободана Попадића у серији Бољи живот (1987).

Током похађања средње школе, од 1985. године и током студирања на Филозофском факултету у Београду, Глоговац је био члан Атељеа младих у Панчеву, а у њему остао до 1990. године, када уписује Факултет драмских уметности и убрзо након тога постаје члан Југословенског драмског позоришта. Прву улогу у Атељеу младих имао је у представи Странац и стриптизета, 7. марта 1990. године, а представу је режирао Миленко Заблаћански, по мотивима Ежена Јонеског.

У каријери је имао 44 филмске и телевизијске улоге, 19 улога у телевизијским серијама и 5 у кратким филмова. Појавио се у документарном филму Казна 1999. године, а остварио је допринос и у документарном филму Филм о филму ‘Муње!’, где је причао о својој улози полицајца и уопштено о филму, 2001. године. Године 2009. позајмљивао је глас у филму Довиђења, како сте?, а 2011. године појавио се у хумористичко-сатиричној краткој серији Упркос свему. Био је наратор у документарном филму Јего благодарије барон Врангел 2013. године, а 2016. године позајмио је глас у документарном филму Једначина са једном непознатом.[ Године 2017. појавио се у реклами за Нектар пиво.

Позајмио је глас лику Едију у анимираном филму Технотајз: Едит и ја из 2008. године, као и глас у филму Гарфилд 2 из 2006. године, у улози краљевског мачка Принца.

Више пута је одбијао улоге у страним филмовима, онима које је сматрао пропагандим по српски народ.

Више пута био је награђиван за свој рад. Последњи филм у коме ћемо имати прилике да видимо Глогвца је “Јужни ветар” који ће ускоро почети да се приказује у српским биоскопима.

Небојша Глоговац преминуо је 9. фебруара 2018. после тешке и кратке болести.

1.Хадерсфилд

2.Буре Барута

3.Небеска удица

4.Кад порастем бићу кенгур

5.Муње

6.Бранио сам Младу Босну

7.Кругови

8.Клопка

9. До коске

10.Равна гора

11.Устав Републике Хрватске

12.Убице могао оца (серија)

Ово је само део дугачке листе феноменалних улога овог великог глумца. Поред телевизијских и филмских остварења, Глоговац је играо у многим позоришним представама, након којих је добијао и петнаестоминутне аплаузе.

Од 1996. године био је члан Југословенског драмског позоришта, где је одиграо низ запажених улога.
Неке од његових улога у представама “Метаморфозе”, “Шине”, “Луталица”, “Хамлет”…

Међу критичарима је важио за једног од најбољих глумаца у региону, а за свој глумачки рад добио је бројне награде.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име