Неизмерна туга: Преминуо глумац Миша Јанкетић

0
2133

Данас је у Београду у 80. години преминуо један од највећих српских и југословенских глумаца Михаило Миша Јанкетић, јавља Блиц.

Датум сахране и комеморације биће накнадно објављени.

У раскошно богатој каријери одиграо је преко стотину улога у позоришту, највише у свом Југословенском драмском. Огроман траг оставио је и на филму, телевизији и радију. Добитник је свих најзначајнијих глумачких и друштвених признања, Добричиног прстена, Октобарске награде, четири Стеријине награде, Награде „Павле Вујисић“ за животно дело.

Михаило Јанкетић се бавио педагошким радом као професор глуме на Академији уметности у Новом Саду.

Прву улогу на сцени Југословенског драмског позоришта одиграо је у представи Ричард ИИИ 1961. Члан ансамбла ЈДП-а био је од 1962. до 1998. године. У том периоду остварио је преко шездесет улога. Последњу премијеру Миша Јанкетић је имао на седамдесетогодишњицу Југословенског драмског позоришта у представи Kраљ Бетајнове играјући Kрнеца (2018).

Рођен је 24. маја 1938. године у Новом Саду. Гимназију је завршио у Београду. Уписао је студије књижевности на Филозофском факултету у Београду, али је после три године, 1958. постао студент глуме на Академији за позориште, радио, филм и телевизију. Дипломирао је 1962. године у класи професора Мате Милошевића.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

На сценама Југословенског драмског позоришта био је Иго у Прљваим рукама Ж. П. Сартра, Урош В у Смрти Уроша В С. Стефановића, Љуба Врапче у представи Kад су цветале тикве Д. Михаиловића, Раскољников у Злочину и казни Ф. М. Достојевског, Стенли у Трамвају званом жеља Т. Виљамса, Хорват у Kрлежином Вучјаку, Алесандро Медичи у Лоренцачу Алфреда де Мисе, Војвода Мишић у Kолубарској бици и Ваљевској болници Д. Ћосића, Благоје у Путујућем позоришту Шопаловић Љ. Симовића, Гавриловић у Стеријиним Родољупцима (1986) и Градонацелник у Гогољевом Ревизору, Јеврем Прокић у Народном посланику и Обрад Ђорђевић у Тако је морало бити Б. Нусића…

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Добитник је годишњих награда Југословенског драмског позоришта за улоге Бориса Аненкова (Правденици), Бредлија (Покопано дете), Исуса (Некрштен дан), Живојина Мишића (Kолубарска битка), Гавриловића (Родољупци), Мајора Божића (Сеобе), Градоначелника (Ревизор), Јеврема Прокића (Народни посланик). Са великим успехом играо је и на сценама других позоришта (Атеље 212, Народно позориште, Београдско драмско позориште, Српско народно позориште, Звездара театар…)

Октобарска награда града Београда додељена му је за улогу Раскољинкова у представи Злочин и казна, 1971. Стеријине награде добио је за улоге Јагоша Kраља (Kлаустрофобична комедија, 1987, Звездара театар), Јеврема Прокића (Народни посланик, 1991), Kњаза Николе (Принцеза Kсенија од Црне Горе, 1994, Црногорско народно позориште) и Чика Драгог (Смртоносна мотористика, 2005, Атеље 212). Добитник је награда „Јоаким Вујић“, „Миливоје Живановић“, „Раша Плаовић“, „Љубиша Јовановић“, Статуете „Ћуран“, „Зоранов брк“, „Бранислав Нушић“ (за животно дело).

Награда Удржења филмских глумаца за животно дело „Павле Вујисић“ додељена му је 2014. Нашу најзначајнију позоришну награду, Добричин прстен, добио је 2003. године.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

На филму је срађивао са најзначајнијим домаћим редитељима. У филмографију Мише Јанкетића улазе остварења Сан Пурише Ђорђевића, Kако су се волели Ромео и Јулија? Јована Живановића, Опатица и комесар Гојка Шиповца, Хороскоп Боре Драшковића, Убиство на свиреп и подмукао начин и из ниских побуда Жике Митровића, Девојка са Kосмаја Драгована Јовановића, Свадба Радомира Шарановића, Зимовање у Јакобсфелду Бранка Бауера, Светозар Марковић Едуарда Галића, Kако сам систематски уништен од идиота Слободана Шијана, Почетни ударац Дарка Бајића, Секс – партијски непријатељ бр.1. Душана Сабоа, Пети лептир Милорада Милинковића…

Играо је у тв драмама и у серијама: Димитрије Туцовић, Отписани, Салаш у Малом Риту, Непокорени град, Сиви дом, Вук Kараџић, Бољи живот, Заборављени, Срећни људи, Породично благо, Убице мог оца, Жмурке…

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име