Необична путовања златоткане хаљине: Поклон кнегиње Љубице који се вековима преносио са колена на колено

0
566
Кнегиња Љубица

У нашој историји су многе жене имале значајна места, од средњег века по до наших дана. Једа од њих је и књегиња Љубица, супруга кнеза Милоша Обреновића.

Љубица Обреновић (1788-1843), прва кнегиња модерне српске државе, обављала је и неке државне функције. Једно време је “примала порезу”, била је уредница свих кнежевих добара, а зна се да је била успешна и у дипломатији.

Савремена историографија бележи да је била умешана или “сагласна” са Милетином буном 1835, устанком у нишком санџаку 1841, побуном у Пожаревачком округу 1840. године.

Pročitajte i  Бисер Ртња: Доживите несвакидашњу лепоту и недирнуту природу Врмџанског језера

Тежила је да ограничи власт мужа у корист сина. У Нови Сад је дошла по налогу аустријске власти, после протеривања из Србије, које су настојале да спрече њено политичко деловање које се темељило на окупљању емиграната и кроз управљање фондовима.

Кнегиња Љубица, жена кнеза Милоша Обреновића

Kнегиња Љубица Обреновић је златоткану хаљину, од сомота и свиле, снтерије, као свадбени поклон, даровала 1842. године својој пријатељици Сари из Земуна.

Pročitajte i  Плазма торта са јагодама или малинама - Посластица која се топи у устима

Антерије се као драгоцено породично наслеђе,преносила с колено на колено. После Другог светског рата, Сарина праунука Зора Петровић-Прокић је одлазећи у емиграцију, понела и драгоцену антерију.

Шездесетих година прошлог века , антерију је поклонила својој пријатељици Милици Миладиновић-Kесеровић, такође политичком емигранту из Србије. За необично лепу хаљину кнегиње Љубице љубитељи антиквитета су нудили велике суме новца, али г-ђа Kесеровић није хтела ни за какве паре да је прода. Kада је за Епископа западноамеричког дошао Преосвећени владика Јован, госпођа Kесеровић је решила да антерију, која је део српског културног наслеђа, врати у отаџбину. У међувремену, Епископ Јован је рукоположен за Епископашумадијског. Гспођа Kесеровић није могла да путује па је антерију из Америје у епархијски двор у Kрагујевцу, донела госпођа Јасминка Габри-Ченић.

Pročitajte i  Славимо браћу која су страдала за веру: Данас ОБАВЕЗНО морате говорити ОВО да би вас срећа пратила

Његово Преосвештвенство Епископ шумадијски Г.Јован је хаљину кнегиње Љубице, предао Народном музеју у Kрагујевцу.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име