Никако не поклањајте овај цвет женама: Могу навући само тугу и нерећу

0
2070

Цвеће као поклон има одређену симболику. Сваки цвет носи и поруку са собом. Стога, када поклањате цвеће водите рачуна шта желите да поручите дотичној особи.

Ружа није за сваку жену. Супруга, мајка, сестра, комшиница и колегиница захтевају различите врсте цвећа као поклон.

Цвеће на првом месту, можемо разврстати спрам боје, па тако, можемо истаћи његову симболику у односу на боју. Уопштено посматрано, без обзира на врсту цвећа, љубичаста боја симболише нежност, плава верност, машту и сањарење, а наранџаста понос и енергију живота.

Бела је симбол невиности и честитости, црвена љубави, ватре, живота и лепоте, зелена разумевања и саосећања, а жута љубоморе, али и радости.

Наравно, за сваку врсту понаособ, у комбинацији са бојом његова симболика се детаљније одређује, јер свака врста цвећа има своју симболику.

У даљем тексту, ћемо вам помоћи, да тумачећи значења, најраспрострањенијих врста цвећа, правилно одаберете оно које треба да поклоните, у складу са приликом (за коју га поклањате).

Руже

Руже представљају цвеће које се најчешће поклања, а у зависности од боје поседују широк спектар применљивости на многе прилике и животне ситуације, у којима се поклањају. Уколико су црвене симболишу страст и љубав, мада ређе могу означавати и захвалност и задовољство. Беле означавају чедност, искреност и безгрешност. Жуте руже, су с једне стране симбол весеља, а с друге захваљајући укорењености традиционалних веровања, неверства и љубоморе.

Pročitajte i  3 рецепта за најјефтиније славске салате: Одлично иду уз сва јела, нико им неће одолети!

Наранџасте, су симбол жудње и опчињености, а пурпурне љубави на први поглед. Тамно љубичасте руже, делују ексцентрично и знак су жеље за посебношћу и издвајањем, док су плаве, због вештачког начина добијања њихове боје, симбол немогућег.

Руже без трња, исто као и пурпурне руже могу означавати љубав на први поглед. Kада жена поклања мушкарцу црвену ружу, ружа постаје симбол оданости.

Орхидеја

Орхидеја симболише жељу за успехом и посебност. Овај нежни цвет, у складу са својим изгледом, може симболисати и љубав, рафинирану лепоту, романсу, еротику и жељу за интимношћу. Орхидеје се, често, поклањају болесницима и породиљама, који леже у болници, како би им се пожелео што бржи опоравак. Такође, можете га поклонити и некоме коме желите успех у каријери. Истраживања тврде да постоји од 25000 до 30000 врста орхидеја.

Нарцис

Нарцис, може означавати самољубље и као што му само име каже нарцизам, али може бити и симбол рођења, поновног буђења, новог почетка, с обзиром да овај цвет ниче међу првима. Жути нарцис може означавати и презир.

Љиљан

Љиљан, представља симбол бескрајне лепоте, среће, чистоће, девичансва, бесмртности и спаса. Често се користи на венчањима, јер по библијском предању симболизује бирање вољеног бића. Бели љиљан се везује за невиност и чистоћу, жути за неистиност и обману, а љубичасти за повратак срећи.

Pročitajte i  ОВО ЈЕ НАЈСТАРИЈА СРПСКА ПЕСМА: Потиче из Смедерева, а записао ју је један Италијан

Магнолија

Магнолија означава достојанство и отменост. Уколико је њен цвет бео, она је знак невиности. Ако је цвет магнолије ружичаст, онда означава стидљивост и најчешће се поклања девојкама које још нису упознале праву љубав. Међутим, уколико поклоните магнолију која је прерано процветала, то је несумњив знак да сте због нечега узнемирени и нестрпљиви. Постоји и веровање по којем магнолије означавају неверност мушкараца који их поклањају.

Мимозе

Мимоза је знак сигурности, то јест, поуздања, а заступљена је и у масонским обележјима. Мимоза са златножутим цветовима симболизује раскош и моћ. Она је, такође, и симбол љубазности.

Лала

Тулипан (лала) је симбол поноса и славе. Црвени тулипан се везује за љубав, а жути за безнадежну љубав. Ружичасти тулипан означава брижност, љубичасти краљевско достојанство, а бели опраштање.

Ирис

Ирис је често симбол достојанства, надахнућа, славе и храбрости. Плави ирис, подстиче сањарење и машту, лагодан живот и срећу. Жути ирис означава страст.

Сунцокрет

Сунцокрет симболише снагу, понос, заједништво, дивљење и обожавање. Такође, може значити охолост. Уколико га поклањате вољеној особи, означава вашу спремност да је видите као центар света.

Љубичица

Љубичице су знак оданости и верности. Беле и љубичице означавају скромност.

Ђурђевак

Ђурђевак је симол рађања живота, стрпљивости, и практичности.

Циклама

Циклама је цвет искрености и придаје јој се моћ помирења са особом којој се поклања. Такође, може значити и снебивање и стидљивост

Pročitajte i  Српска лепотица по чијем лику је насликана Косовка девојка: Београђанка чијој се лепоти дивио славни Урош Предић

Висибаба

Висибабе су симбол наде, утехе, раста развоја, просперитета. Поклањају се, када желите да поручите неком да не треба да губи наду.

Зумбули

Зумбули симболишу верност и непоколебљивост, мада могу симболисати и игру. Уколико су плаве боје симболишу константност, односно непрекидност.

Хортензија

Хортензије означавају срдачност, а шаљу се обично када желите да се помирите, са неким с ким сте се посвађали. Такође, хортензије се носе на гробља и приликом изјаве саучешћа.

Јасмин

Јасмин означава оданост, а уколико је жуте боје означава љупкост и елеганцију.

Гладиоле

Гладиоле могу означавати како природну љупкост, тако и пренагљеност или јачину карактера. Наводно, не треба их давати вољеним особама.

Божур

Божур је симбол части и богатства, а такође може да симболизује и срећан брак и просперитет.

Бамбус

Бамбус који је симбол оданости и постојаности брачне заједнице, па чак и чичак који недвосмислено симболизује спољну одбрану и заштиту срца.

Цвеће које нема баш пријатно значење су бегонија која означава црне мисли, лаванда која означава неповерење, далија која значи несталност, зумбул који означава сету. Хризантеме су цвеће које се носи на гробље, мада опет може означавати и љубав и истину. За тужне тренутке се још поклањају и кринови.

Извор: Опуштено

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име