Није Карађорђе! Изненађење за МНОГЕ – Он је био ПРВИ вожд у Србији

0
1481

Мало људи зна да је “вожд” заправо реч оригиналног српског порекла! Овај термин, непреводив на данашњи језик, први је употребио Стефан Првовенчани и то у житију светога Симеона, дакле још почетком 13. века!

Такође, иако ову титулу данас већина везује искључиво за Kарађорђа, први вожд Србије био је Свети Сава! Он је носио титулу “вожд отачаства на благоверје”.

Само значење речи данас је непреводиво на српски језик. “Вожд” није исто што и “вођа”, пре свега зато што вожд увек има само позитивно значење. Реч је свакако о титули предводника народа, али она има и много дубље значење. Вожд је онај ко води народ било у духовном, било у овоземаљском, физичком смислу, онај на кога се угледају и ко служи као узор у сваком аспекту живота. Тако се у неким црквеним списима као као “вожд” помиње и Мојсије, па и сам Исус Христ.

Pročitajte i  Средњи син кнеза Лазара ког су Срби заборавили: Због свађе са братом избрисан из памћења и историје

Осим овог, појављује се и титула “вожд отачаства”, а њу су носили краљеви Милутин и Стефан Дечански, као и цар Душан. Након најезде Турака, вожд је још био и Стефан Лазаревић.

Ипак, у новијој историји, титула је означавала владарско звање које обједињује војну и цивилну власт и управо тако стижемо до “најпознатијег српског вожда” – Kарађорђа Петровића. Он се од 1804. до 1808. потписивао као командант, од 1808. до 1811. као предводитељ, и на крају као вожд од 1811. године.

Pročitajte i  "Жене бране своје мужеве који се окрећу за другим женама" Отац Предраг Поповић ШОКИРАН стањем у браковима у Србији: Отворено проговорио о прељуби

Након њега, покушано је и да се титула вожда припише Милошу Обреновићу и она се помиње уз његово име у једном летопису из 1815. године. Ипак, било да се у народну једноставно “није примила” или ју је Милош својевољно ускоро одбацио када се прогласио за кнеза, након Kарађорђа Срби више нису имали вождове… само мање или више успешне вође.

Pročitajte i  Најбахатији син српског политичара, икад: Избегао војску, прегазио дете, отимао стоку од сељака, па покушао да прода бисту са очевог гроба

Извор: Историјски забавник

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име