Obeležavamo Bele poklade, dan pred Veliki post: Danas se prašta i veseli, a ovo su svi običaji koje treba ispoštovati

0
987
Foto: Jutjub/printskrin/ Blic TV

Poslednja sedmica pred Veliki Uskršnji post naziva se Bela, po belom mrsu koji se jede. Poslednji, današnji dan, Bele poklade, najsvečanije su i najrasprostranjenije poklade, koje bi, ove godine, trebalo prilagoditi epidemijskoj situaciji i merama opreza.

Bele poklade dobile su naziv po Beloj nedelji, a zovu se još i Velike, Završne, Sirne ili Proštene poklade odnosno Proćka, jer se na ovaj dan opraštaju svađe i uvrede.

Pročitajte i  Običaji na Tucindan: U danu kada se priprema božićna pečenica NIKAKO ne smete raditi OVU STVAR!

Običaj je da deca sa porodicama obilaze roditelje, noseći im poklone.

Cilj je dobiti oproštaj i časno započeti post. Bele poklade su praznik celog sela, i tog dana se svi međusobno druže i čašćavaju.

Foto: Jutjub/printskrin/ Blic TV

U mnogim mestima kreću se obredne maskirane povorke, koje svuda rado dočekuju i daruju. Običaji se razlikuju od kraja do kraja, ponegde se loži velika vatra od slame, zvana krleštica.

Pročitajte i  NOV NAČIN za pripremu kiselog kupusa sa mesom: Ovako spremljen BOLjI JE OD PODVARKA!

Negde se vatra preskače, negde tera zle duhove. Ili se igra igra koja se zove “mačka”, u drugom delu zemlje “lubačka” i “pauk”, ili se organizuje venčanje sa obavezno muškom mladom.

Mlađi se maskiraju u junake, ili strašna bića sa zubima od pasulja ili kukuruza, brkovima od vune. Veselje traje do ponoći, a onda počinje sedmonedeljni post.

Pročitajte i  Originalni recept za rusku salatu: Ni nalik na ono što mi pravimo

Izvor: RTS

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime