Obeležavamo Bele poklade, dan pred Veliki post: Danas se prašta i veseli, a ovo su svi običaji koje treba ispoštovati

0
1143
Foto: Jutjub/printskrin/ Blic TV

Poslednja sedmica pred Veliki Uskršnji post naziva se Bela, po belom mrsu koji se jede. Poslednji, današnji dan, Bele poklade, najsvečanije su i najrasprostranjenije poklade, koje bi, ove godine, trebalo prilagoditi epidemijskoj situaciji i merama opreza.

Bele poklade dobile su naziv po Beloj nedelji, a zovu se još i Velike, Završne, Sirne ili Proštene poklade odnosno Proćka, jer se na ovaj dan opraštaju svađe i uvrede.

Pročitajte i  Novčanica zbog koje se u Kraljevini SHS išlo na robiju: Naslikao ju je Paja Jovanović, a na njoj se prvi put našao lik poznate žene iz Srbije

Običaj je da deca sa porodicama obilaze roditelje, noseći im poklone.

Cilj je dobiti oproštaj i časno započeti post. Bele poklade su praznik celog sela, i tog dana se svi međusobno druže i čašćavaju.

Foto: Jutjub/printskrin/ Blic TV

U mnogim mestima kreću se obredne maskirane povorke, koje svuda rado dočekuju i daruju. Običaji se razlikuju od kraja do kraja, ponegde se loži velika vatra od slame, zvana krleštica.

Pročitajte i  Carica Milica za Srbiju je uradila što nijedna majka ne bi! Ovo je život najvoljenije srpske kneginje

Negde se vatra preskače, negde tera zle duhove. Ili se igra igra koja se zove “mačka”, u drugom delu zemlje “lubačka” i “pauk”, ili se organizuje venčanje sa obavezno muškom mladom.

Mlađi se maskiraju u junake, ili strašna bića sa zubima od pasulja ili kukuruza, brkovima od vune. Veselje traje do ponoći, a onda počinje sedmonedeljni post.

Pročitajte i  Indijanski poglavica iz Leskovca: Ovaj Srbin uvršten je u 300 najznamenitijih ličnosti!

Izvor: RTS

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime