Обичаји на Богојављење: Неудате девојке призиваће свог младожењу ако ураде једну ствар, а сви у поноћ треба да погледају ка небу

0
15454

Обичаји на Богојављење: веровања која и данас живе у српском народу

Богојављање спада у један од највећих хришћанских празника, па сходно томе, развили су се многи народни обичаји везани како за сам тај дан, тако и за ноћ уочи Богојављења.

Обичаји на Богојављење спадају у најлепше народне обичаје који и данас живе.

1.Отварање небеса 

Ово је најпознатији обичај везан за Богојављенску ноћ. Наиме, верује се да се дан пред Богојављење, тачно у поноћ отварају небеса. Том приликом треба да се погледају небо и замисле жеље за које се верује да ће се сигурно остварити.

Pročitajte i  Данас славимо Крстовдан: Сваки прави верник треба да испоштује ове обичаје

2.Огледалце испод јастука

Обичај је да неудате девојке вече пред Богојављење ставе огледалце испод јастука, јер се верује да ће тако сањати младића за кога ће се удати.

3.Вода са извора

У неким крајевима је обичај да на Богојављенско јутро младе девојке одлазе до нетакнутог извора воде, баце у њега неколико зрна пшенице или неке друге житарице и кажу: “Како иде вода, тако да иде и берићет у наше њиве”. Затим захватају воду и носе је својим укућанима. Понегде се још сачувао обичај да укућани попију мало те воде преко секире, јер се верује да ће се на тај начин избећи свађа међу њима.

Pročitajte i  Мудре речи оца Серафима Петковића: Брига је молитва за оно што нећемо!

4.Предсказање времена

Обичај је негде да старије жене на Богојављење воде рачуна о временским приликама и тако предсказују каква ће година бити. Ако, рецимо, тај дан буде мраза и снега, верује се да ће година бити родна, а ведро време најављује сушну годину.

5. Укрштање ветрова најављује наредну годину

На Богојављење излази се на неку ветрометину са мало пепела у руци. Пепео се пушта да би се одредило који се ветра закрстио, односно, који ветар је био победник на Крстовдан. Година ће бити сушна ако дува источни ветар, западни ветар предсказује родну годину, док јужни ветар предсказује кишну и болешљиву годину.

Pročitajte i  Пророчанство последњег Тарабића леди крв у жилама: Почеће рат незамисливих размена, а сви ће желети да се склоне у Србију!

6. Купање у реци за здравље

Зарад бољег здравља у реци се ритуално изводило купање пред само свануће на Богојављење. Овај ритуал могли су да изводе искључиво здрави људи.

7. Трка за крст

У реку се баца Часни Крст, а младићи се такмиче који ће први да стигне до њега. За оног малдића који први доплива до њега верује се да ће имати среће током целе године.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име