Данас славимо Крстовдан: Сваки прави верник треба да испоштује ове обичаје

0
15076
Фото: Јутјуб/принтскрин

Крстовдан је велики празник који Српска православна црква и верници прослављају два пута у току године, 18. јануара и 27. септембра.

Овај хришћански празник слави се још од првих година званичне хришћанске проповеди. У нашем народу праћен је бројним обичајима и веровањима, који се од давнина поштују.

Ево и који су то обичаји:

На Крстовдан се држи строги пост, на води. То је обичај свакаког правог верника у Србији који поштује правило: “Ко се крстом крсти, тај Крстовдан пости”.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

За људе рођене на овај дан верује се да на својим нејаким плећима носе сенку Часног крста, те да су зато пред Богом посебно одговорни за своје поступке.

У цркви се тог дана крст ставља у воду, и ако се вода смрзне очекује се долазак родне године, а ако се вода не смрзне, верује се да ће година бити “оскудна и болешљива”.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Ево шта се још ради на Крстовдан:

Иако важи да се на црвено слово ништа не ради у кући, према неким народним обичајима, у неким деловима Србије, на Крстовдан ваља да се опере сав веш и очисти кућа.

Стари је обичај да се на овај дан стока премазује катраном у знаку крста, да би се заштитила од болести.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

У околини Лесковца на овај дан људи су у цркви освештавали босиљак, грожђе, жито и јабуке. Тај освештани босиљак држали су крај иконе, те је он касније служио за разна исцељења.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име