Обичаји на Крстовдан које сваки Србин треба да испоштује

0
9198

Крстовдан је велики празник који Српска православна црква и верници прослављају два пута у току године, 18. јануара и 27. септембра.

крстовдан

Овај хришћански празник слави се још од првих година званичне хришћанске проповеди. У нашем народу праћен је бројним обичајима и веровањима, који се од давнина поштују.

Ево и који су то обичаји:

На Крстовдан се држи строги пост, на води. То је обичај свакаког правог верника у Србији који поштује правило: “Ко се крстом крсти, тај Крстовдан пости”.

Pročitajte i  Скандал потресао Хрватску! Наставница веронауке поставила СРАМНО питање деци: Да ли бисте седели поред Србина, Рома или особе са ХИВ-ом?

За људе рођене на овај дан верује се да на својим нејаким плећима носе сенку Часног крста, те да су зато пред Богом посебно одговорни за своје поступке.

крстовдан

У цркви се тог дана крст ставља у воду, и ако се вода смрзне очекује се долазак родне године, а ако се вода не смрзне, верује се да ће година бити “оскудна и болешљива”.

Pročitajte i  Света Три Јерарха: Славимо заједнички празник Светог Василија Великог, Светог Григорија Богослова и Светог Јована Златоустог

Ево шта се још ради на Крстовдан:

Иако важи да се на црвено слово ништа не ради у кући, према неким народним обичајима, у неким деловима Србије, на Крстовдан ваља да се опере сав веш и очисти кућа.

Стари је обичај да се на овај дан стока премазује катраном у знаку крста, да би се заштитила од болести.

Pročitajte i  Из кафане се вратили БОСИ, жене их чекале 2 дана! Власта открио како се веселио са Зораном Радмиловићем

У околини Лесковца на овај дан људи су у цркви освештавали босиљак, грожђе, жито и јабуке. Тај освештани босиљак држали су крај иконе, те је он касније служио за разна исцељења.

КРСТОВДАН босиљак

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име