Обичаји на Крстовдан које сваки Србин треба да испоштује

0
9569

Крстовдан је велики празник који Српска православна црква и верници прослављају два пута у току године, 18. јануара и 27. септембра.

крстовдан

Овај хришћански празник слави се још од првих година званичне хришћанске проповеди. У нашем народу праћен је бројним обичајима и веровањима, који се од давнина поштују.

Ево и који су то обичаји:

На Крстовдан се држи строги пост, на води. То је обичај свакаког правог верника у Србији који поштује правило: “Ко се крстом крсти, тај Крстовдан пости”.

Pročitajte i  МОЛИТВЕ ЗА ЗАШТИТУ ОД НЕЧИСТЕ СИЛЕ И ЗЛИХ ДУХОВА: Победите молитвом привиђења, врачања и друга зла!

За људе рођене на овај дан верује се да на својим нејаким плећима носе сенку Часног крста, те да су зато пред Богом посебно одговорни за своје поступке.

крстовдан

У цркви се тог дана крст ставља у воду, и ако се вода смрзне очекује се долазак родне године, а ако се вода не смрзне, верује се да ће година бити “оскудна и болешљива”.

Pročitajte i  Сутра обележавамо ТРЕЋИ НАЈВЕЋИ ПРАЗНИК код Срба: Ево зашто на Свете Тројице треба затражити ОПРОСТ свих грехова

Ево шта се још ради на Крстовдан:

Иако важи да се на црвено слово ништа не ради у кући, према неким народним обичајима, у неким деловима Србије, на Крстовдан ваља да се опере сав веш и очисти кућа.

Стари је обичај да се на овај дан стока премазује катраном у знаку крста, да би се заштитила од болести.

Pročitajte i  Духовски понедељак: Црвено слово у календару и дан погодан за НОВЕ ПОЧЕТКЕ, али ОВУ СТВАР НИКАКО не узимајте у руке!

У околини Лесковца на овај дан људи су у цркви освештавали босиљак, грожђе, жито и јабуке. Тај освештани босиљак држали су крај иконе, те је он касније служио за разна исцељења.

КРСТОВДАН босиљак

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име