Обичаји на Светог Климента: Избегавајте ДВЕ ствари да не бисте повредили свеца

0
1673
Фото: Православац/Црквени календар

Верници се данас сећају живота и дела Свештеномученика Kлимента, епископа анкирског и светитеља који је пострадао у доба цара Диоклецијана почетком 4. века.

Свештеномученик Kлимент био је предодређен за велика дела још од најранијег детињства. Наиме, према предању, његова мајка – Ефросинија, прорекла му је мученичку смрт пре него што је умрла када је Kлимент био тек дечак од 12 година.

Kлимент се још као младић прочуо као велики доброчинитељ и свети човек. Иако је био веома млад, причало се да поседује “старачку мудрост” па су и многи старији људи долазили и од њега тражили савете и помоћ.

Pročitajte i  Све што нисте знали о Милутину Миланковићу: Српски геније, један од највећих умова 20. века имао је изузетно занимљив живот

Овај светитељ је живео повучено, уздржавајући се од било каквог ужитка и трудећи се да победи своје телесне слабости. Предање каже да се хранио само хлебом и зељем, и да целог живота није појео ниједну животињу.

Стари списи наводе да, од свих светитеља “никад нико од постања света” није мучен тако сурово и страшно као Свештеномученик Kлимент. Догодило се ово у време прогона хришћана од стране цара Диоклецијана. Провео је двадесет осам година на мукама и по тамницама, али се он није одрицао хришћанске вере.

Легенда бележи и једну занимљиву причу из живота овог светитеља – Kада је Kлимент доведен пред цара Диоклецијана у Рим, цар је пред њега поставио на једну страну разна оруђа за мучење, а на другу дарове, одликовања, одела, новац… Онда је рекао светитељу да бира.

Pročitajte i  Килограми се сами топе! Купус чорба по рецепту др Ненадића доводи до ВИТКЕ ЛИНИЈЕ У РЕКОРДНОМ РОКУ

Свештеномученик Kлимент је без размишљања изабрао оруђа, а мучење које је уследило било је страшно – комад по комад меса откидан му је с тела, “тако да су се кости белеле испод”, наводе списи.

Римски војници су Kлимента коначно убили 312. године у цркви у Анкири и то док је као архијереј служио црквену службу. Његове мошти и данас почивају на овом месту, где многобројни верници долазе јер се верује да су чуда Светог Kлимента безбројна и велика.

Pročitajte i  Несрећна љубав Бранка Радичевића: Својој вољеној посветио је ОВУ песму, за коју данас сви мисле да је Чолина

Зато што је велики део свог мученичког живота провео у затвору и мучењу, у неким крајевима Србије верује се да на данашњи празник нико не би требало да дира ножеве и остале оштре предмете како не би “повређивао” ране Светог Kлимента. Такође, иако данас није црвено слово, требало би избегавати тежак, физички рад и сређивање дома већ дан провести са породицом и пријатељима и на овај начин прославити успомену на живот и велика дела Свештеномученика Kлимента.

Kурир.рс/дневно

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име