Веровања на Часне вериге: Од Верижица настаје блаже време, а ево шта НИКАКО не смете радити на овај дан

1
10516
Foto: SPC

На дан када се обележавају Часне вериге спомиње се се свети апостол Петар због чудесног избављења из верига у које је био окован по наредби цара Ирода.

Управо због тог чудесног избављења верује се да вериге имају велику исцелитељску моћ. Такође, у нашем народу постоји много обичаја везаних за овај празник, а једно се чак везује и за нашег највећег светитеља, Светог Саву.

Народно предање каже да је једном и Свети Сава био окован у вериге па је по ослобођењу, сачувао вериге и њима лечио. Једном се, тако, сусретне са Светим Петром, и размени са њим окове. Сава је Петру дао хладне, а Петар Сави вруће. Да нису тако урадили, народу би лети било превруће, а зими прехладно.

Pročitajte i  СМС поруке за Српску нову годину: Честитајте Православну нову годину свим драгим људима уз ових 15 фантастичних честитки

По народном веровању, од Верижица (Верижњака, Часних верига) настаје блаже време, јер Бог усијаним веригама почне да загрева земљу.

У многим местима Србије, Вериге се сматрају великим празником. Ево шта НИКАКО не смете радити на овај дан!

У Поповом пољу Срби на тај дан не раде теже послове, а жене посте. У Горњој Пчињи празнују овај дан због града. На Косову и Метохији празнују Вериге да не буде куге, сточари да стока напредује, и пре зоре захвате неначету воду на извору и са њом прскају стоку. Ратари то исто раде са житом у кошу, да би здраво изгурали зиму до краја. На овај дан звери не нападају људе, и не шију се одела. Ко носи одело које је шивено на Часне Вериге, верује се да ће погинути од грома.

Pročitajte i  Данас славимо Крстовдан: Сваки прави верник треба да испоштује ове обичаје

Часне вериге се прослављају 16. јануара по старом јулијанском календару, а 29. јануара по грегоријанском календару.

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

  1. хахахахахах која гомила глпости… То што сте ви писали нема везе са црквом!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име