Веровања на Часне вериге: Од Верижица настаје блаже време, а ево шта НИКАКО не смете радити на овај дан

1
6634
Foto: SPC

На дан када се обележавају Часне вериге спомиње се се свети апостол Петар због чудесног избављења из верига у које је био окован по наредби цара Ирода.

Управо због тог чудесног избављења верује се да вериге имају велику исцелитељску моћ. Такође, у нашем народу постоји много обичаја везаних за овај празник, а једно се чак везује и за нашег највећег светитеља, Светог Саву.

Народно предање каже да је једном и Свети Сава био окован у вериге па је по ослобођењу, сачувао вериге и њима лечио. Једном се, тако, сусретне са Светим Петром, и размени са њим окове. Сава је Петру дао хладне, а Петар Сави вруће. Да нису тако урадили, народу би лети било превруће, а зими прехладно.

Pročitajte i  "Рекли су да сам угурао Србе и децу у логор": Редитељ Даре из Јасеновца о избацивању филма из трке за Оскар

По народном веровању, од Верижица (Верижњака, Часних верига) настаје блаже време, јер Бог усијаним веригама почне да загрева земљу.

У многим местима Србије, Вериге се сматрају великим празником. Ево шта НИКАКО не смете радити на овај дан!

У Поповом пољу Срби на тај дан не раде теже послове, а жене посте. У Горњој Пчињи празнују овај дан због града. На Косову и Метохији празнују Вериге да не буде куге, сточари да стока напредује, и пре зоре захвате неначету воду на извору и са њом прскају стоку. Ратари то исто раде са житом у кошу, да би здраво изгурали зиму до краја. На овај дан звери не нападају људе, и не шију се одела. Ко носи одело које је шивено на Часне Вериге, верује се да ће погинути од грома.

Pročitajte i  „Сломљени крст у мутној води…“ Дуго се мислило да је чувена песма о Дражи Михајловићу, а заправо је о заборваљеном српском принцу и његовим ВЕЛИКИМ ДЕЛИМА о којима се мало зна

Часне вериге се прослављају 16. јануара по старом јулијанском календару, а 29. јануара по грегоријанском календару.

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

  1. хахахахахах која гомила глпости… То што сте ви писали нема везе са црквом!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име