Овако се хране монаси са Свете горе: 3 намирнице увек су им на трпези, а ово их посебно штити од болести

0
4605
Foto: Flickr

Kада је храна у питању, монаси са Свете Горе придржавају се правила која су установљена вековима уназад. Постоји и одређена традиција која се везује за њихов оборк, а поједние намирнице су често на њиховој трпези.

Према речима оца Епифаније Милопотами, кувар са Атоса, њихова исхрана се састоји од природних производа које им даје Грчка. Сматра да је управо тај избор оно што сваког монаха штити од болести, јер је за добро јело најважнији квалитет састојака.Светогорски монаси једу укусно, здраво и једноставно, а оброк не траје дуже од 15 минута. Kонзумирају храну без конзерванса, зачина и масти, у малим порцијама и могућности апстиненције. Такође, иситичу да би требало да се кува са молитвом на уснама и љубављу у срцу.

Pročitajte i  Дечко јој је трагично настрадао у олуји, а она је умрла од дроге: Тужна животна прича српске глумице, коју су сви волели

У њиховом јеловнику не постоји месо, уместо тога једу свежу рибу. Kувар користи маслиново уље само уторком, четвртком, суботом и недељом. Било која друга маст у храни није дозвољена.

Намирнице које се готово увек могу наћи на њиховој трпези јесу шумско воће и печурке, као и зелене салате.За јачање организма пију пуно млека, једу јаја и сиреве. Јастози, хоботнице и лигње на њиховом столу су реткост, дозвољене су само у време поста да би се диверзификовао рибљи мени, јер су све шкољке бескрвне.

Такође, живот монаха са Свете Горе се своди на исхрану без слаткиша и алкохола, само понекад себи дозвољавају халву и локум, мало кафе и вина.

Pročitajte i  Још пре 200 година, у старом српском календару је записано: Ево каква судбина чека рођене у октобру

– Нисам ишао у кулинарску школу и немам никакву диплому. Али, док сам био поред старијих, научио сам како да пржим лук на лаганој ватри: што се лук дуже пржи, то ће бити укуснији. Научио сам и да је за кување било ког јела потребно стрпљењ – каже отац Епифаније Милопотамис.
Неколико правила светогорских монаха за кување и обедовање:

Прочитајте молитву пре кувања.

Обратите посебну пажњу на избор састојака: сви морају бити свежи, чисти и природни.

Поштујте ватру, научите да је правилно користите.

У кувању чешће користите једноставне састојке (лук, бели лук, лимун, маслиново уље).

Вода је најједноставнији састојак, али ваш однос према њој мора бити најбољи. Ми смо ништа без ње.

Читајте куваре, учите сваки дан, користите своју машту.

Негујте вид, мирис, језик, како бисте лакше разликовали горко и слатко, слано и љуто.

Запамтите да добра комбинација укуса и боја чини презентацију добитнијом.

Одржавајте кухињу и сав прибор чистим како бисте у било ком тренутку могли да почнете да кувате без одлагања.

Немојте се плашити да направите кулинарске грешке. Они који вас воле увек ће уживати у храни коју кувате.

Што више љубави уложите у процес кувања, храна ће бити укуснија.

А једно од најважнији правила је да никада не једу обилно, већ умерено, само онолико колико је њиховом организму потребно.

Pročitajte i  Бранка Веселиновић напунила 104 године: Најдуговечнија српска глумица открила своју тајну дугог живота

Извор: Стил.Курир

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име