ОВАКО треба СЛАВИТИ СЛАВУ кад су на снази нове мере – Владика Шарић јасан: Престаните са овим трендом из ДЕВЕДЕСТЕИХ

0
1591

Забрана окупљања више од пет особа значи и то да домаћини не треба да примају никога у свој дом, али ни да ико полази у госте на тај дан

Време слава увелико је почело, а многе Србе мучи чињеница да је свог породичног свеца не могу прославити на начин на који смо до сада навикли.

Како пише портал “Курир”, владика Стефан Шарић, старешина Храма Светог Саве, црква је одувек проповедала да је слава породични празник и да се нове мере потпуно уклапају у правила по којима она треба да се обележава.

Pročitajte i  Обичаји на Светог Василија Острошког - Ову ствар треба да ураде СВИ који желе да им СВЕТАЦ ПОМОГНЕ

Читајте Свето писмо

– Верници да остану код куће и у кругу породице прославе славу. Највећа молитва је да, када започнете дан, кажете „Помози, Боже“, прекрстите се и тада можете обављати послове са благословом Божјим. Тако треба учинити и на дан славе. Природно је помолити се заштитнику породице, како ко зна. Породица треба да се окупи на дан славе, проговори фине речи, чита Свето писмо, Псалтир. Треба да читају о животу светитеља чији дан обележавају. Нажалост, има људи који мисле да је Свети Никола живео у 18. веку, не знају основне ствари. Ово је прилика да се ове године слава проведе на тај начин, да се нешто научи – објашњава владика за Курир.

Pročitajte i  Место где се купају виле и вечно везују заљубљени: Прекрасни водопад на Гостиљском потоку НИКОГА НЕ ОСТАВЉА РАВНОДУШНИМ

Додаје да је бесмислено оно што је почело деведесетих – славе у кафанама, уз музику, с великим бројем гостију.

– То нема никакве везе ни с вером, ни с црквом. Претеривало се у свему. Прилика је да се вратимо исконском, да не буде присутно пуно људи – каже Шарић и додаје да ни свештеници не служе сви заједно, него, када су празници, један или два свештеника.

Pročitajte i  О патријарху Иринеју је ово мало ко знао! Да би испунио жељу Мајке Божје подигао чувени манастир: Овде НЕПОКРЕТНИ ПРОХОДАЈУ, СЛЕПИ ПРОГЛЕДАЈУ

Укућана може и више

Тешко је, вели, објаснити верницима да не треба да долазе у великом броју у цркве.

– Ношење колача и жита у цркву на дан славе би било изводљиво само ако би се сви строго придржавали мера. Црква учи поштовању и градске и црквене власти, од почетка пандемије договарамо се. Биће комплексно објашњавати људима да не долазе у толиком броју у цркву, али то је наш задатак – објашњава Шарић.

Извор: Курир

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име