Ово су била незаобилазна јела 80-их: Многи су одрасли на њима, а данашња деца неће ни да чују

0
3027

1. Пихтије

У претис лонац се ставе свињске ногице, уши, репови, буткице, шупље јунеће кости и то се кува цео дан на смедеревцу. А онда се касније зачињена супа разлије по тањирима и када се стегне, пихтије се служе као пређело на славама.

2. Жуманце са шећером

Ако је дете хтело да једе нешто слатко, мајка је узимала жуманце и шећер и мутила смесу док не би “побледела од муке”, а онда је то дете јело у сласт. Да ли можете да замислите сада да детету дате свеже јаје са шећером? Данас је то сасвим заборављен слаткиш.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

3. Леба масти

Сви они који су одрастали осамдесетих година прошлог века сећају се среће и задовољства након што би, из целодневне игре напољу, дошли кући на вечеру и појели кришку хлеба намазаном масти и посутом црвеном зачинском паприком. Он који би хтели да се засладе, јели би кришку масти са шећером.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

4. Боранија насуво

Kромпир, лук, шаргарепа и боранија ставимо у тепсију, па додамо 3 кашике масти и мало воде и зачина и гурнемо у рерну да се све то скрчка. А где је месо? Па имаш боранију, шта ће ти месо?!

5. Чорба од празилука

Неки још увек имају трауме од прекуваних нити празилука које слободно плутају по тањиру. То је чорбица која крепи душу, али смо је ми данас занемарили. Kолико је прошло од времена када сте последњи пут појели пун тањир чорбе од празилука?

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

(Стил.Курир)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име