Свилајнац: Одржан 55. Међународни ресавски пољопривредни сајам

0
1044

55. Међународни ресавски пољопривредни сајам привукао је рекордни број излагача из готово свих области пољопривредне производње.

Програм је обухватио изложбу говеда сименталске класе, изложбу оваца, пчелињих производа, пољомеханизације, а своје производе излагали су и произвођачи сточне и хумане хране, домаће радиности, воћа и поврћа, уз културно-уметничке садржаје.

Централни догађај и највећу пажњу на сајму привукла је изложба говеда сименталске расе, по којој је овај крај најпознатији.

Домаћини сајма и ове године били су општина Свилајнац и Пољопривредно-ветеринарска школа са домом ученика Свилајнац. Манифестацију је отворио председник СО Свилајнац Владан Рајковић, који је истакао да је на изложби говеда оцењивано око 90 грла у категоријама јуница, првотелки и крава.

Апсолутна шампионка сајма је крава Венера, власника Драгана Тодоровића из Дубља, а победнички пехар уручио је председник општине Свилајнац Предраг Милановић, који је овом приликом истакао да све што општина ради у области пољопривреде има циљ да овај крај очува и побољша традицију најбољих крава сименталске расе у Србији:

“Имамо низ подстицјаних мера за пољопривреднике које спроводимо годинама, па тако и ове. Не бисмо ни имали овако добра грла говеда да не радимо то у континуитету. Неке од мера су бескаматни кредити за пољопривредна газдинства, бесплатно осемењавање, бесплатно матичење стоке, а улажу се велика средства и у пољопривредну инфраструктуру, у атарске путеве. План нам је и да у наредним годинама наставимо са улагањима у пољопривреду, пре свега кроз пројекат наводњавања за површину од 3.000 хектара, како бисмо директно помогли пољопривредницима да што мање зависе од временских услова” – изјавио је Милановић и честитао свим учесницима сајма на успеху у одгајивању најрепрезентативнији грла говеда, који су освајачи бројних награда на сајмовима широм региона.

Овај сајам има традицију дугу више од пола века, а од 2008. године термин одржавања сајма убележен је у Међународни календар изложби стоке који објављује Међународно удружење сточара. Сваке године учествује све више излагача, а они најбољи добијају и вредне награде (за свако изложено грло одобрена су средства од 5.000 динара, за пратиље 20.000 динара, краве шампионке 40.000 динара, а апсолутна шампионка сајма добија награду од 50.000 динара ).
У категорији јуница шампионка је грло Каролина, власника Ненада Томића из Кушиљева, у категорији првотелке шампионка је грло Вишња, власника Драгана Тодоровића из Дубља, а у категорији крава шампионка је грло Мина у власништву Пољопривредно-ветеринарске школе са Домом ученика “Свилајнац”.

ОБЈАВА ОПШТИНЕ СВИЛАЈНАЦ

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име