Od hrabre ideje do vodeće ustanove: Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu započinje digitalnu eru

0
421
Foto: R. Durković/Opanak; Prirodnjački centar Srbije

SVILAJNAC – Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu početkom meseca predstavio je veb aplikaciju u okviru projekta „Digitalizacija i multimedijalna prezentacija“ i upotrebljena aplikacija za mobilne telefone preko koje se mogu pratiti sve izložbe i svaki eksponat iz bilo kog mesta na svetu. Aplikacija može da se koristi na engleskom, nemačkom i srpskom jeziku, na ćirilici i latinici.

Reč je o projektu, koji je podrazumevao projektovanje i kreiranje baze podataka kao osnove za dalji razvoj, izradu upravljačke veb aplikacije i izradu veb aplikacije za javni prikaz digitalne kolekcije. Projekat, započet prošle godine, realizovan je uz finansijsku podršku lokalne samouprave, a Ministarstvo kulture i informisanja prepoznalo je njegov značaj i podržalo projekat „Digitalni muzej“ na konkursu za finansiranje projekata iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva u 2018. godini. To je Prirodnjačkom centru Srbije omogućilo da završi projekat.

Pročitajte i  Predsednik opštine Mionica uručio roditeljima mioničkih beba vredne poklone

– Moramo da idemo u korak sa tehnološkim dostignućima i da pratimo trendove savremenog sveta. U tom smislu Svilajnac i Srbija ne zaostaju mnogo. Očigledno je da je lokalna samouprava Svilajnac izdvojila velika sredstva, ne samo u ovoj oblasti, i to ne samo finansijska, već je odlikuju i entuzijazam, posvećenost i opredeljenost da ide u pravom smeru. Svilajnac je tu jedan od najsvetlijih primera i jedna od vodećih u Srbiji – ocenio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, koji je i otvorio digitalizovan Prirodnjački centar.

Pročitajte i  "Ima nešto u tom što me nećeš..." Jednu od najlepših ljubavnih pesama MAESTRALNO je izveo Željko Joksimović, a OVAJ slavni pesnik ju je napisao

On je dodao da će Ministarstvo kulture i informisanja pojačati saradnju sa Prirodnjačkim centrom, ali i s drugim ustanovama kulture. Ono će podržati sve opštine koje su posvećene tehnološkom razvoju.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović rekao je da je pre desetak godina Prirodnjački centar Srbije bio hrabra ideja, a da je danas digitalizovan i u rangu sa sličnim centrima u Evropi.

Pročitajte i  "Ima nešto u tom što me nećeš..." Jednu od najlepših ljubavnih pesama MAESTRALNO je izveo Željko Joksimović, a OVAJ slavni pesnik ju je napisao

– Kada smo gradili ovaj objekat, znali smo da gradimo ustanovu koja će morati da se usavršava desetinama godina. Drago mi je što imamo podršku Ministarstva kulture i informisanja, jer je ovo projekat od nacionalnog značaja – rekao je Milanović.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime