Omiljeni slatkiš iz detinjstva: Recept za neprevaziđene bosanske urmašice naših baka

0
1185
Foto: Jutjub/printskrin/Zlatina kuhinja

Potrebni sastojci:

margarin 250 g
šećer 200 g
jaja 2 komada
brašno 600 g
prašak za pecivo 2 kasike
orasi 200 g
voda 7 dcl
šećer 500 g
limun 1/2

Kako pripremiti:

Pripremiti odmah sa strane otopljeni margarin, šećer, jaja izlupana, brašno i prašak za pecivo. Izmesati sve te sastojke da bude od toga testo. Izmešati ovim redosledom. U otopljeni margarin prvo dodati šećer, pa jaja, zatim malo brašna, prašak za pecivo i ostatak brašna.

Pročitajte i  Umrla je za Hrista sa samo 15 godina: Evo ko je bila svetiteljka koje se svi plaše!

U šolju sipati orahe. Urmašice oblikovati. Uzeti malo testa, utisnuti u sredinu dva izlomljena oraha na pola, napraviti kuglicu od testa i na trenicu gde je onaj deo sa najmanjim rupicama polako pritisnuti testo da bude pljosnatog oblika. Testo ne sme biti jako tvrdo, a ni premekano.

Urmašice se tako oblikovane ređaju u nepodmazanu tepsiju jedna pored druge sa malim razmakom između njih. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Peći urmašice u rerni 20 -25 minuta dok malo ne porumene.

Pročitajte i  Hleb bez kvasca koji mogu jesti i oni na dijeti: Savršeno hrskav i zdrav, ide uz svaki obrok

Pripremiti sirup sa kojim se prelivaju urmašice. U šerpu sipati 7 dl vode, 500 g šećera i iscediti sok od pola limuna. Staviti na sporet na ringlu da se zagreje da bude vruć sirup. Kada su urmašice ispečene, vruće ih preliti sa tim isto tako vrućim sirupom. Ostaviti ih da odstoje što duže da dobro upiju taj sirup.

Pročitajte i  Danas obeležavamo Gospojinske poklade: Na dan uoči posta uradite OVO i svi dugovi biće vam oprošteni

Stil.Kurir

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime