Омиљени слаткиш из детињства: Рецепт за непревазиђене босанске урмашице наших бака

0
788
Фото: Јутјуб/принтскрин/Златина кухиња

Потребни састојци:

маргарин 250 г
шећер 200 г
јаја 2 комада
брашно 600 г
прашак за пециво 2 касике
ораси 200 г
вода 7 дцл
шећер 500 г
лимун 1/2

Kако припремити:

Припремити одмах са стране отопљени маргарин, шећер, јаја излупана, брашно и прашак за пециво. Измесати све те састојке да буде од тога тесто. Измешати овим редоследом. У отопљени маргарин прво додати шећер, па јаја, затим мало брашна, прашак за пециво и остатак брашна.

Pročitajte i  Ко је била чувена Диана Будисављевић: Жена великог срца која је од сигурне смрти спасила више од 15.000 деце

У шољу сипати орахе. Урмашице обликовати. Узети мало теста, утиснути у средину два изломљена ораха на пола, направити куглицу од теста и на треницу где је онај део са најмањим рупицама полако притиснути тесто да буде пљоснатог облика. Тесто не сме бити јако тврдо, а ни премекано.

Урмашице се тако обликоване ређају у неподмазану тепсију једна поред друге са малим размаком између њих. Рерну загрејати на 200 степени. Пећи урмашице у рерни 20 -25 минута док мало не порумене.

Pročitajte i  За њих не постоји ни споменик: 50 младих Српкиња које су бежећи пред Турцима решиле да скоком у Саву оду у заједничку смрт

Припремити сируп са којим се преливају урмашице. У шерпу сипати 7 дл воде, 500 г шећера и исцедити сок од пола лимуна. Ставити на спорет на ринглу да се загреје да буде врућ сируп. Kада су урмашице испечене, вруће их прелити са тим исто тако врућим сирупом. Оставити их да одстоје што дуже да добро упију тај сируп.

Pročitajte i  Принцес крофна торта: Кремаста и хрскава посластица за све генерације

Стил.Курир

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име