Originalni recept za makedonski pinđur: Zimnica broj jedan za sve generacije

0
399
Foto: Jutjub/printskirn

Uz ajvar i ljutenicu, pindžur je đakonija bez koje na našim prostorima ne može da se zamisli domaćinska zimnica. Pidžur je jelo koje je izvorno makedonsko, ali se recept brzo raširio po celom Balkanu.

Specijalitet sa juga krasi trpeze u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a u Srbiji ga jedu i vole “rame uz rame” uz ajvar.

Pročitajte i  Sto puta bolje od onih iz pekare: Domaće pletenice želećete da pravite svakog dana

Sastojci:

1,5 kg pečenih paprika
800 gr pečenog patlidžana
400 ml gustog soka od paradajza
50 gr belog luka
3-4 dl ulja
40 gr soli
1 kašika šećera
1 kašika sirćeta
2 ljute papričice (po želji)

Priprema:

Ispecite papriku i patlidžan i oljuštite ih. Patlidžan i beli luk sameljite. Papriku iscepkajte. Ukoliko vam je lakše, papriku možete da sameljete umesto da je cepkate.

Pročitajte i  Slavimo Svetog apostola Tomu: Veruje se da ovaj običaj obavezno svaki vernik treba da ispoštuje

U šerpi zagrejte ulje, pa dodajte papriku.

Pržite je 15-tak minuta, potom dodajte patlidžan i postepeno sipajte paradajz. Krčkajte na niskoj temperaturi oko pola sata.

Obavezno često mešajte, jer se patlidžan lako lepi. Na kraju dodajte so, šećer i sirće. Prokuvajte još koji minut, pa sipajte u sterilisane tegle. Ostavite da se ohladi.

Pročitajte i  Topli obrok za hladne dane! Krompir čorba sa belim mesom čuva vaše zdravlje

Prijatno!

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime