Оригинални рецепт за македонски пинђур: Зимница број један за све генерације

0
223
Фото: Јутјуб/принтскирн

Уз ајвар и љутеницу, пинџур је ђаконија без које на нашим просторима не може да се замисли домаћинска зимница. Пиџур је јело које је изворно македонско, али се рецепт брзо раширио по целом Балкану.

Специјалитет са југа краси трпезе у свим бившим југословенским републикама, а у Србији га једу и воле “раме уз раме” уз ајвар.

Pročitajte i  Владика Николај Велимировић: Песимисти су људи чија душа није способна за ОВЕ три ствари

Састојци:

1,5 кг печених паприка
800 гр печеног патлиџана
400 мл густог сока од парадајза
50 гр белог лука
3-4 дл уља
40 гр соли
1 кашика шећера
1 кашика сирћета
2 љуте папричице (по жељи)

Припрема:

Испеците паприку и патлиџан и ољуштите их. Патлиџан и бели лук самељите. Паприку исцепкајте. Уколико вам је лакше, паприку можете да самељете уместо да је цепкате.

Pročitajte i  АKО НЕМАТЕ НОВАЦ, ПОСАО И СРЕЋЕ У ЉУБАВИ ПОМОЛИТЕ СЕ ОВАKО: Чудотворна молитва Свете Kсеније Петроградске

У шерпи загрејте уље, па додајте паприку.

Пржите је 15-так минута, потом додајте патлиџан и постепено сипајте парадајз. Kрчкајте на ниској температури око пола сата.

Обавезно често мешајте, јер се патлиџан лако лепи. На крају додајте со, шећер и сирће. Прокувајте још који минут, па сипајте у стерилисане тегле. Оставите да се охлади.

Pročitajte i  Српској валути дао је име ДИНАР! Чедомиљ Мијатовић био је НЕПОТКУПЉИВ, а због једног је протеран из земље

Пријатно!

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име