Велики народни кувар Спасенија Пата Марковић, српска домаћица која је почетком 20-ог века завршила образовање у Бечу, објавила је 1939.године. Од тада, овај чувени кувар је имао преко 30 издања.
Српске домаћице различитог доба, обаожавају Патине рецепте, а поред њих,у свом кувару Пата је описала обичаје код разних прослава и бон тон у српској кухињи. Била је уредник рубрике “Добра кујна, добрих домаћица” у листу Политика.
Данас вам преносимо рецепт који показује,да Патини рецепти инспиришу данашње домаћице .
250 г путера или 200 масти
1/2 кг брашна
1 жуманце и 1 цело јаје
4 кашике шећера
сок од 1 лимуна
Припрема:
Масло или маст пенасто умутити, а затим додати жуманце и 1 цело јаје, шећер и сок од 1 лимуна. Сад усути брашно, изручити све на даску за мешење, замесити тесто и оклагијом развући кору 1/2 сантиметра дебелу. Kалупом за ванилице вадити погачице, сваку умочити у улупани снег од 2 беланцета, па онда посути ситно исецканим орасима, ређати их у намазан плех, ставити у рерну и пећи, али пазити да остану беле.
Печене ванилице премазати пекмезом, саставити две и две, посути их шећером замирисаним ванилом и служити.
Извор: Стил.Курир