Остају мекане и сочне данима: Рецепт за ванилице по чувеном Патином кувару

0
2901

Велики народни кувар Спасенија Пата Марковић, српска домаћица која је почетком 20-ог века завршила образовање у Бечу, објавила је 1939.године. Од тада, овај чувени кувар је имао преко 30 издања.

Српске домаћице различитог доба, обаожавају Патине рецепте, а поред њих,у свом кувару Пата је описала обичаје код разних прослава и бон тон у српској кухињи. Била је уредник рубрике “Добра кујна, добрих домаћица” у листу Политика.

Pročitajte i  Икона Богородице Пећке: Учинила је многа чуда у граду Пећи, ношена је у литији кроз град и од куће до куће домаћина

Данас вам преносимо рецепт који показује,да Патини рецепти инспиришу данашње домаћице .

250 г путера или 200 масти
1/2 кг брашна
1 жуманце и 1 цело јаје
4 кашике шећера
сок од 1 лимуна

Припрема:

Масло или маст пенасто умутити, а затим додати жуманце и 1 цело јаје, шећер и сок од 1 лимуна. Сад усути брашно, изручити све на даску за мешење, замесити тесто и оклагијом развући кору 1/2 сантиметра дебелу. Kалупом за ванилице вадити погачице, сваку умочити у улупани снег од 2 беланцета, па онда посути ситно исецканим орасима, ређати их у намазан плех, ставити у рерну и пећи, али пазити да остану беле.

Pročitajte i  Десило се на Острогу: Прича оца Гојка Перовића која ће вас научити како да никог не осуђујете!

Печене ванилице премазати пекмезом, саставити две и две, посути их шећером замирисаним ванилом и служити.

Извор: Стил.Курир

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име