Отров који лечи срце и обнавља бешику: Можете је наћи на свакој ливади, а ево како се користи

0
2230
Фото: Готоцвет/Јутјуб/принтскрин/ TV Subotica

Гороцвет -зечји мак, гороцват лат.Адонис верналис, је вишегодишња, зељаста биљка из фамилије љутића, која расте на песковитим стаништима и сушним ливадама. Још једна биљка којој је име позајмио лик из грчке митологије, лепи ловац Адонис.

С обзиром на то, да цвета у пролеће (од марта до маја) ето и другог дела њеног имена ( лат.верналис = пролећни). Представља украсе Делиблатске пешчаре Горњег Подунавља и у Војводини је ова биљка заштићена од 1978. године. Осим по лепоти ова биљка је и драгоцена и по лековитости и користи се за производњу лекова против срчаних обољења. Управо због тога је знатно проређена. Лепота и лековитост не смеју да заварају – она је отровна. Због лепоте цветова често се гаји као украсна биљка.

Pročitajte i  У сваком септембру има нечега налик на тихе растанке: Речи Мике Антића које најлепшим бојама описују долазак јесени

Ова биљка је висока од 10- 40 цм. У пролеће се из јаког црносмеђег ризома са много црних жила најпре развијају цветови на многобројним стабљикама, образујући биљку у облику бусена. Стабљике су усправне, једноставне или гранате, голе, само у почетку длакаве, у доњем делу љуспасте или избраздане. Листови стабљике су ситни два до четири пута перасто дељени, скоро седећи, голи и ретко длакави.

На врху сваке стабљике постепено се развијају по један или висе цветова златножуте боје. Цветови се појављују у рано пролеће, па се сматра и весником пролећа. Плодови су густо сабијени, мрезасто наборани и длакави, са кукасто савијеним кљуном. Гороцвет је љутог, горког, непријатног укуса и веома отрован, али и лековит- користи се за производњу лекова против срчаних обољења.

Pročitajte i  Да ли је Дубровник српски или хрватски? ИСПЛИВАО доказ коме припада!

Лековито дејство

Kао лековита сировина користи се цео надземни део гороцвета- Адонис херба. Током априла, маја и јуна беру се зељасти вршни делови стабљике у фази цветања. Прецветала биљка је мање лековита. Приликом брања треба обратити пажњу да буде што мање плодова. Убране стабљицице са листовима и цветовима треба сто пре осушити. Суши се у хладу, на промаји или у сушари.

Pročitajte i  Рецепти који се преносе са колена на колено: 3 идеје за зимницу са шљивама коју ћете обожавати

Супстанца осушеног гороцвета делује као средство за јачање ослабљеног срчаног мишића, за умирење и за излучивање мокраће. Обнављају недовољну снагу срца, побољшавају крвоток, делују код срчаних едема и подстичу мокрење. Деловање им је брзо и краткотрајно. Не изазивају навику и немају кумулативно дејство. Брже делују од других кардиотоника и брзо се елиминишу. У хомеопатији се гороцвет користи за лечење хипертиреозе, реуме, запаљења плућа и ангине пекторис.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име