Очеви или Оци: Породични празник који зближава укућане

0
2165

Очеви или Оци падају у последњу недељу пред Божић. На овај празник деца везују своје очеве и све мушкарце који сврате у кућу тога дана, тако што им ноге завежу за неки предмет попут кревета или столице, а ови се одвезују тако што их дарују нечим, као мајке за Материце.

Откуп за везивање некада се састојао у воћу или неком одевном предмету, док се данас деци углавном даје новац или поклања нека играчка или књига.

Pročitajte i  Славимо светог Трифуна, светитеља чији је култ код Срба веома развијен: Ево како се правилно обележава

oci

Ово је породични празник и као Детињци и Материце, а празнује се највиже због тога да би се укућани зближили, заједно окупили и радовали тиме што поклањају другоме.

Чин везивања симболизује чврсте породичне везе, слогу, мир, поштовање и међусобно помагање у свим приликама. Затим, упућује укућане на штедљивост и истрајност у врлинама, јер онај ко поседује поштено зарађену имовину и добра дела, лако ће себе откупити у свим споровима пред земаљским судовима, а посебно на последњем Страшном суду, где ће се само вредновати оно шта је у свом животу човек добро учинио.

Pročitajte i  Говор који краљ Александар Ујединитељ није стигао да прочита: Речи попрскане крвљу, пронађене у унутрашњем џепу униформе, гласе овако

oci

У неким градовима очеви чак спремају и ручак на тај дан.

Села у Србији слабо знају за овај обичај, тако да се он нејчешће празнује само по градовима.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име