Како се Павле Вуисић осветио Бати Стојковићу: Чекао на ОВО 20 година да би случајно направио и најјачу сцену у филму Маратонци трче почасни круг!

0
5744

Великани нашег филма и позоришне уметности имали су бројне анегдоте на снимањима и наступима. Многе од њих, као што је ова, сачуване су од заборава да сведоче о невероватној духовитости и мајсторству импровизације којима су се могли подичити наши глумци.
Једна од таквих настала је на снимању нашег култног филма “Маратонци трче почасни круг” у којем је Бата Стојковић играо Лакија Топаловића, а Павле Вуисић његовог оца Милутина.
Бата је важио за великог перфекционисту и глумца који одмах погледа оно што је снимљено и често тражи да се кадар понови. Павле је увек снимао једном, евентуално два пута и сви су знали да не смеју да погреше јер он неће хтети да трећи пут понавља.
И тако је једног дана дошла на ред сцена у којој је Паја требало да удари Бату даском по глави. Даска је била од балзе, врсте меканог дрвета, које се због лакоће често користило у каубојским филмовима и генерално као реквизит у тучама, али је Бата свеједно био јако подозрив. Тражио је да се даска прво проба на извесном Ђоки који је на снимању радио као “девојка за све”.
Тако је Ђока неколико дана заредом добијао батине и увек је говорио да је даска тврда, Бата није хтео да снима и сцена се стално одлагала. Шестог дана, Паја је убедио Бату.
“Ја ћу да зарежем даску, мало ћу и да тргнем и она ће да се сломи, скоро те нећу ни додирнути”, обећао је.
маратонци-трче-почасни-круг
Тако је и учињено. Даска је требало да пукне на одређеном месту, а рез је покривен воском како се не би видео на снимку.
Међутим, пре него што је камера кренула, Паја је окренуо други крај даске, ушао у сцену и из све снаге звузнуо Бату по леђима.
Даска је пукла, али не како је планирано, већ од силине ударца, а на снимку се види како Бати расте чворуга.
“Окренуо си даску наопачке”, престрављено је повикао сниматељ.
“Није наопачке, двадесет година чекам ово. Нека сада види је ли тврда балза, маму му његову”, једноставно је рекао Паја и изашао из кадра.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име