Пази на коју страну нагиње: Пламен божићне свеће ОТКРИВА шта те чека у наредној години!

0
908

На најрадоснији хришћански празник ујутро је добро све започети. Мирбожење се по обичају радило између мушкараца и жена, само се муж није мирбожио са женом.

Kада се мирбожи говори се ”Мир божији! Христос се роди! Поклањајмо се Богу и Христовом рожденству!“.

Пале се свеће. Некада су се оне правиле од домаћег воска. Свећа је намењена живима и колико у кући има живих толико се свећа запали, скупи заједно и обавије црвеном свилом. Свећа се пали у пшеници или неком другом житу.

Pročitajte i  Рецепт који вреди чувати: Домаће погачице са чварцима које ћете обожавати

У цркву се иде рано, а када се врати постави се трпеза.

Поред разних јела и пића на средини стола се ставља тако урађена свећа. Пре него што се седне за трпезу, запали се свећа, помоли се Богу, и тамјаном се окади кућа, трпеза и укућани. Док свећа гори гледа се куда пламен нагиње и како се восак разлива.

Pročitajte i  Моћне и лековите! Двадесет трешања има 10 пута јаче дејство од аспирина

Ако се восак свеће разлива по житу сматра се да ће бити добар род, на коју страну се нагиње пепео и пламен сматра се да ће та страна родити.

Kада се дође до половине јела свећа се угаси и то тако што се узме комад чеснице, замочи у вино и онда се тако свећа изгаси, затим се тај комад поједе, а сви пробају то вино. Мрве са трпезе се не бацају него се давају стоци или кокошкама.

Pročitajte i  Овај град у Србији има свој "пут свиле" - У њему је свиларство некада било главна привредна грана

(Требиње)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име