Pazi na koju stranu naginje: Plamen božićne sveće OTKRIVA šta te čeka u narednoj godini!

0
658

Na najradosniji hrišćanski praznik ujutro je dobro sve započeti. Mirboženje se po običaju radilo između muškaraca i žena, samo se muž nije mirbožio sa ženom.

Kada se mirboži govori se ”Mir božiji! Hristos se rodi! Poklanjajmo se Bogu i Hristovom roždenstvu!“.

Pale se sveće. Nekada su se one pravile od domaćeg voska. Sveća je namenjena živima i koliko u kući ima živih toliko se sveća zapali, skupi zajedno i obavije crvenom svilom. Sveća se pali u pšenici ili nekom drugom žitu.

Pročitajte i  Božićne zdravice: Za božićnom trpezom nazdravite po srpskoj tradiciji, za zdravlje svih ukućana i napredak doma

U crkvu se ide rano, a kada se vrati postavi se trpeza.

Pored raznih jela i pića na sredini stola se stavlja tako urađena sveća. Pre nego što se sedne za trpezu, zapali se sveća, pomoli se Bogu, i tamjanom se okadi kuća, trpeza i ukućani. Dok sveća gori gleda se kuda plamen naginje i kako se vosak razliva.

Pročitajte i  Zašto obeležavamo Obrezanje Gospoda Isusa Hrista (Mali Božić), ako se taj čin ne primenjuje u Srpskoj pravoslavnoj crkvi?

Ako se vosak sveće razliva po žitu smatra se da će biti dobar rod, na koju stranu se naginje pepeo i plamen smatra se da će ta strana roditi.

Kada se dođe do polovine jela sveća se ugasi i to tako što se uzme komad česnice, zamoči u vino i onda se tako sveća izgasi, zatim se taj komad pojede, a svi probaju to vino. Mrve sa trpeze se ne bacaju nego se davaju stoci ili kokoškama.

Pročitajte i  Najlepše SMS poruke za Badnji dan: Čestitajte Badnje jutro, Badnji dan i Badnje veče na originalan i poseban način!

(Trebinje)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime