На какав бућкуриш помислите када чујете реч папазјанија: Шта је и како се прави ово старинско јело?

0
853

Папазјанија је реч која се у нашем народу користи у кулинарству, али и у пренесеном значењу. У жаргону означава збрку или метеж, али је у суштини у питању јело од меса и различитог поврћа.

Грчка реч папазјанија потиче од сложенице папаз(с) у значењу отац или поп и јанија која означава чорбасто јело. Дакле у питању је татина, или попова јанија. Могла би се протумачити и као “храна за свештенство”.

Прочитајте и Свадбарски купус: Популарно јело које воле и Срби и странци

Некада је била изузетно популарна као веома отмено јело у свим областима које су биле под турском влашћу. Садржала је месо припремљено на луку са обиљем поврћа. Данас, код нас, углавном симболизује скромније и једноставније јело без тачно утврђених састојака.

Pročitajte i  Ваше МОЛИТВЕ остају без одговора: Ево у чему је проблем и како да Бог коначно чује ваше речи
Само једна од бројних верзија папазјаније, Flickr, Alpha
Само једна од бројних верзија папазјаније

Код српских домаћица, универзални рецепт за папазјанију не постоји. Он је збрка свега и свачега што се тренутно може пронаћи у кухињи. Резултат је шарени бућкуриш за који се каже да “ни сама куварица не зна од чега га је направила”. Једно је сигурно: тешко да би умела да вам да тачан рецепт или поново идентично да га скува.

Прочитајте и Упорна влага и буђ у кући разарају здравље: Решите их се уз помоћ ових 5 собних биљака

Како год да је спремано, у овом јелу један састојак не би требало изоставити: винско сирће, за благо киселкаст укус. Мада ни ту нема строгих правила. Што би се рекло: “Све вам је то једна страшна папазјанија!”.

Pročitajte i  Савршен и здрав ручак за само 300 динара: Пуњени уштипци који не гоје, а стварају ситост и одржавају организам здравим и витким
Папазјанија се лако прави: ставите оно што имате у кући, Flickr Hajime Nakano
Папазјанија се лако прави: ставите оно што имате у кући

Ево једног од безброј могућих рецепата за ово старинско јело:

– 1кг говеђег меса
– веза зелени
– главица целера
– 5 до 6 ченова белог лука
– 250гр црног лука
– 1/2кг кромпира
– кашика винског сирћета
– бибер у зрну
– кашичица брашна
– 1/4л воде
– со
– уље

Месо исецкајте на коцкице и кратко пропржите на уљу. Зелен исецкајте на колутове, уситните першун, целер и црни лук. Ченове белог лука очистите, али их оставите целе. Очистите и исецкајте кромпир, па све састојке ставите у лонац. Помешајте воду са сирћетом и у њу умешајте кашичицу брашна. Овим залијте састојке. Зачините, а одозго на лонац привежите дебео слој белог папира да буде добро затворено. Некада су коришћене и новине, а ви свакако можете употребити и папир за печење. Крчкајте у рерни 3 сата на 180 степени. Јело се послужите у лонцу у коме је спремано.

Pročitajte i  Објава СЗО забринула све: Ово је НОВ НАЧИН на који се преноси корона! НИКО није безбедан!

Прочитајте и Ово сигурно помаже: Народни лек против прехладе

Наравно сви састојци су замењљиви, па шта год да вам зафали једноставно реците да је то управо ваша верзија овог јела. А ко би и приметио разлику?

Пријатно!

Опанак

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име