Na kakav bućkuriš pomislite kada čujete reč papazjanija: Šta je i kako se pravi ovo starinsko jelo?

0
583

Papazjanija je reč koja se u našem narodu koristi u kulinarstvu, ali i u prenesenom značenju. U žargonu označava zbrku ili metež, ali je u suštini u pitanju jelo od mesa i različitog povrća.

Grčka reč papazjanija potiče od složenice papaz(s) u značenju otac ili pop i janija koja označava čorbasto jelo. Dakle u pitanju je tatina, ili popova janija. Mogla bi se protumačiti i kao “hrana za sveštenstvo”.

Pročitajte i Svadbarski kupus: Popularno jelo koje vole i Srbi i stranci

Nekada je bila izuzetno popularna kao veoma otmeno jelo u svim oblastima koje su bile pod turskom vlašću. Sadržala je meso pripremljeno na luku sa obiljem povrća. Danas, kod nas, uglavnom simbolizuje skromnije i jednostavnije jelo bez tačno utvrđenih sastojaka.

Pročitajte i  Pečene kremenadle iz rerne: Sočan i ukusan ručak za celu porodicu
Samo jedna od brojnih verzija papazjanije, Flickr, Alpha
Samo jedna od brojnih verzija papazjanije

Kod srpskih domaćica, univerzalni recept za papazjaniju ne postoji. On je zbrka svega i svačega što se trenutno može pronaći u kuhinji. Rezultat je šareni bućkuriš za koji se kaže da “ni sama kuvarica ne zna od čega ga je napravila”. Jedno je sigurno: teško da bi umela da vam da tačan recept ili ponovo identično da ga skuva.

Pročitajte i Uporna vlaga i buđ u kući razaraju zdravlje: Rešite ih se uz pomoć ovih 5 sobnih biljaka

Kako god da je spremano, u ovom jelu jedan sastojak ne bi trebalo izostaviti: vinsko sirće, za blago kiselkast ukus. Mada ni tu nema strogih pravila. Što bi se reklo: “Sve vam je to jedna strašna papazjanija!”.

Pročitajte i  Pesma Dobrice Erića nateraće vam suze na oči: "Od svih Suza koje sad kaplju po Planeti najtužnije su Dečje Suze u Mojoj Zemlji"
Papazjanija se lako pravi: stavite ono što imate u kući, Flickr Hajime Nakano
Papazjanija se lako pravi: stavite ono što imate u kući

Evo jednog od bezbroj mogućih recepata za ovo starinsko jelo:

– 1kg goveđeg mesa
– veza zeleni
– glavica celera
– 5 do 6 čenova belog luka
– 250gr crnog luka
– 1/2kg krompira
– kašika vinskog sirćeta
– biber u zrnu
– kašičica brašna
– 1/4l vode
– so
– ulje

Meso iseckajte na kockice i kratko propržite na ulju. Zelen iseckajte na kolutove, usitnite peršun, celer i crni luk. Čenove belog luka očistite, ali ih ostavite cele. Očistite i iseckajte krompir, pa sve sastojke stavite u lonac. Pomešajte vodu sa sirćetom i u nju umešajte kašičicu brašna. Ovim zalijte sastojke. Začinite, a odozgo na lonac privežite debeo sloj belog papira da bude dobro zatvoreno. Nekada su korišćene i novine, a vi svakako možete upotrebiti i papir za pečenje. Krčkajte u rerni 3 sata na 180 stepeni. Jelo se poslužite u loncu u kome je spremano.

Pročitajte i  Čudesno izlečenje u manastiru Tumane: Nećete verovati u šta se PRETVORIO TUMOR malog Lazara nakon MOLITVE

Pročitajte i Ovo sigurno pomaže: Narodni lek protiv prehlade

Naravno svi sastojci su zamenjljivi, pa šta god da vam zafali jednostavno recite da je to upravo vaša verzija ovog jela. A ko bi i primetio razliku?

Prijatno!

Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime