Песто Ђеновезе познат је у целом свету као једна од најбољих верзија пасте коју Италијани припремају. Јавља се у безброј варијанти којима доминира зелено поврће или зачинске биљке (најчешће босиљак) у комбинацији са орашастим плодовима. Њихови зачини, нажалост, и даље се не могу увек наћи у нашој земљи, али то не значи да и ми не можемо да уживамо у овом феноменалном оброку. Уз пар модификација, лако га можете припремити уз намирнице које можете купити у Србији.
Прочитајте и: MIODRAG PETROVIĆ ČKALJA: Podsetite se ovog velikana kroz 5 njegovih najsmešnijih uloga

Прочитајте и: SIGURNO ZNATE ZA KALENIĆ PIJACU: A znate li kako je dobila ime?
Ево рецепта за нашу верзију песто Ђеновезеа:
– 400 до 500 гр спанаћа
– 100 грама ораха
– 3 чена белог лука
– паковање шпагета или било којих других тестенина
– 5 до 6 кашика маслиновог уља
– 2 кашике брашна
– мало млека (по укусу)
– со, вегета

Спанаћ опрати, обарити и исецкати што је ситније могуће (као за пире од спанаћа). Исецкати бели лук и пропржити га на мало уља са две кашике брашна. Додати спанаћ, досути мало млека и зачинити. Кувати свега 1-2 минута уз константно мешање.
Пасту обарити, па у њу додати спанаћ и исецкане орахе. Густину соса сами прилагодите према вашој жељи, додавањем маслиновог уља.
Служите уз салату.
Извор: Опанак