Петровача или петровка домаћа је, српска, сорта јабуке која се у ранија времена налазила у готово сваком сеоском дворишту или воћњаку.
Због своје велике отпорноси према разним болестима, инсектима и непогодама људи су је често садили. Не захтева прскање нити неку превелику бригу.
Мирисни плодови јабуке петроваче многима су прво сећање на детињство, одрастање на селу или боравак код баке и деде. Плодови лако отпадну са стабла па се углавном купе испод крошње и једу. Такви су најзрелији и најсочнији.
Постоји црвена и бела петровача, а разликују се по величини плода и боји покожице.

Петровача има средње бујно стабло, округласте крошње. Плод је ситан до средње крупан, округласто-купастог облика, тежине од 40 до 50 гр. Покожица је танка, сламасто жуте или црвене боје. Месо је сочно, крто, слатко и пријатног мириса.
Ово је најранија сорта домаћих јабука. Прва сазрева, крајем јуна па све до средине јула (око Петровдана) када се и бере.
Може да се размножава и изданцима. Користи се у исхрани у свежем стању или за пите и колаче.
Заслужује пажњу као једна од најранијих сорти, а са друге стране морамо је сачувати и користити у оплемењивачке сврхе.