Petrovača ili petrovka domaća je, srpska, sorta jabuke koja se u ranija vremena nalazila u gotovo svakom seoskom dvorištu ili voćnjaku.

Zbog svoje velike otpornosi prema raznim bolestima, insektima i nepogodama ljudi su je često sadili. Ne zahteva prskanje niti neku preveliku brigu.

jabuka petrovača

Mirisni plodovi jabuke petrovače mnogima su prvo sećanje na detinjstvo, odrastanje na selu ili boravak kod bake i dede. Plodovi lako otpadnu sa stabla pa se uglavnom kupe ispod krošnje i jedu. Takvi su najzreliji i najsočniji.

Pročitajte i  Ritual koji tera negativnu energiju iz doma: Očistite kuću sa solju bar jednom mesečno

Postoji crvena i bela petrovača, a razlikuju se po veličini ploda i boji pokožice.

Bela petrovača
Bela petrovača

Petrovača ima srednje bujno stablo, okruglaste krošnje. Plod je sitan do srednje krupan, okruglasto-kupastog oblika, težine od 40 do 50 gr. Pokožica je tanka, slamasto žute ili crvene boje. Meso je sočno, krto, slatko i prijatnog mirisa.

Pročitajte i  Ovo su bila nezaobilazna jela 80-ih: Mnogi su odrasli na njima, a današnja deca neće ni da čuju

Ovo je najranija sorta domaćih jabuka. Prva sazreva, krajem juna pa sve do sredine jula (oko Petrovdana) kada se i bere.

Može da se razmnožava i izdancima. Koristi se u ishrani u svežem stanju ili za pite i kolače.

Zaslužuje pažnju kao jedna od najranijih sorti, a sa druge strane moramo je sačuvati i koristiti u oplemenjivačke svrhe.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime