Петровача или петровка домаћа је, српска, сорта јабуке која се у ранија времена налазила у готово сваком сеоском дворишту или воћњаку.

Због своје велике отпорноси према разним болестима, инсектима и непогодама људи су је често садили. Не захтева прскање нити неку превелику бригу.

jabuka petrovača

Мирисни плодови јабуке петроваче многима су прво сећање на детињство, одрастање на селу или боравак код баке и деде. Плодови лако отпадну са стабла па се углавном купе испод крошње и једу. Такви су најзрелији и најсочнији.

Pročitajte i  Личка капа: Оличење српског слободарског духа и чувар косовског завета и предања

Постоји црвена и бела петровача, а разликују се по величини плода и боји покожице.

Бела петровача
Бела петровача

Петровача има средње бујно стабло, округласте крошње. Плод је ситан до средње крупан, округласто-купастог облика, тежине од 40 до 50 гр. Покожица је танка, сламасто жуте или црвене боје. Месо је сочно, крто, слатко и пријатног мириса.

Pročitajte i  Народна веровања о свадбама: Ево шта ће месец у ком се венчају донети младенцима

Ово је најранија сорта домаћих јабука. Прва сазрева, крајем јуна па све до средине јула (око Петровдана) када се и бере.

Може да се размножава и изданцима. Користи се у исхрани у свежем стању или за пите и колаче.

Заслужује пажњу као једна од најранијих сорти, а са друге стране морамо је сачувати и користити у оплемењивачке сврхе.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име