Bogojavljenske pihtije: Predjelo koje se služi u čast krštenja Isusa Hrista

0
2763

Bogojavljenske pihtije tradicionalno se pripremaju za Bogojavljensku noć.

U našem narodu postoji izreka da se za Bogojavljensku noć pomišlja želja i jedu bogojavljenske pihtije.

Bogojavljenske pihtije pripremamo na Krstovdan, kada se inače posti, jedemo ih na Bogojavljenje u čast krštenja Isusa Hrista. One su nezaobilazne i na slavi Sveti Jovan. U narodu su poznate i kao pitije.

pihtije

Za pihtije nam je potrebno

3 suve i 3 sveže svinjske nožice
2 para svinjskih ušiju
3 svnjska repa
jedna svinjska kolenica
1 teleća noga
biber u zrnu
so
4 glavice belog luka

Pročitajte i  Mladenci: Praznik posvećen uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika

Priprema:

Sve sastojke lepo očistite i stavite ih u poveći lonac. Začinite ih po ukusu i nalijte oko 1l vode. Šporet uključite na tihu vatru i sve sastojke kuvajte do 5 sati (zavisi od toga koliko vam je meso staro). Tokom kuvanja obavezno, s vremena na vreme, sakupljajte masnoću i penu koja se nakupi na površini.

Pročitajte i  Sestra Dušica iz šok sobe: Umrla je negujući bolesnika zaraženog variolom

Da su pihtije kuvane znaćete tako što ćete videti da meso samo otpada sa kostiju (podignite jedan komad, pa ako vam meso samo sklizne, pihtije su gotove), a tečnost postaje lepljiva. Tada skinite lonac sa vatre i ostavite sa strane da se prohladi. Ako se mast i dalje skuplja na površini, skinite je.

Pročitajte i  Nije je zapisao ni u jednom romanu: MOLITVA Ive Andrića koju iznova treba ponavljati

Prohlađenu smesu, zatim, procedite kroz gusto sito, a meso i kosti ostavite sa strane i iskickajte na željene komade. Iskickano meso, zatim, rasporedite u dublje tanjire, preko naseckajte beli luk i u svaki tanjir nalijte proceđenu tečnost.

Tako pripremljene pihtije ostavite na treasu ili u frižider da se hlade preko noći.

Prilikom serviranja pospite ih ljutom alevom paprikom.

pihtije blic

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime