Богојављенске пихтије: Предјело које се служи у част крштења Исуса Христа

0
4926
Фото: Јутјуб/принтскрин/Бокина кухиња

Богојављенске пихтије традиционално се припремају за Богојављенску ноћ.

У нашем народу постоји изрека да се за Богојављенску ноћ помишља жеља и једу богојављенске пихтије.

Богојављенске пихтије припремамо на Крстовдан, када се иначе пости, једемо их на Богојављење у част крштења Исуса Христа. Оне су незаобилазне и на слави Свети Јован. У народу су познате и као питије.

pihtije

За пихтије нам је потребно

3 суве и 3 свеже свињске ножице
2 пара свињских ушију
3 свњска репа
једна свињска коленица
1 телећа нога
бибер у зрну
со
4 главице белог лука

Pročitajte i  Ко је била најстарија српкиња која је преминула у 109. години: Надежда се дружила са Десанком Максимовић, није пила ни пушила

Припрема:

Све састојке лепо очистите и ставите их у повећи лонац. Зачините их по укусу и налијте око 1л воде. Шпорет укључите на тиху ватру и све састојке кувајте до 5 сати (зависи од тога колико вам је месо старо). Током кувања обавезно, с времена на време, сакупљајте масноћу и пену која се накупи на површини.

Pročitajte i  За ове речи смо сви мислили да су наше: Запањиће вас количина турцизама у српском језику!

Да су пихтије куване знаћете тако што ћете видети да месо само отпада са костију (подигните један комад, па ако вам месо само склизне, пихтије су готове), а течност постаје лепљива. Тада скините лонац са ватре и оставите са стране да се прохлади. Ако се маст и даље скупља на површини, скините је.

Pročitajte i  Отишла сам на Острог да потражим помоћ за мајку, а онда се десило ЧУДО! Потресна исповест девојке која је доживела НЕСВАКИДАШЊЕ

Прохлађену смесу, затим, процедите кроз густо сито, а месо и кости оставите са стране и искицкајте на жељене комаде. Искицкано месо, затим, распоредите у дубље тањире, преко насецкајте бели лук и у сваки тањир налијте процеђену течност.

Тако припремљене пихтије оставите на треасу или у фрижидер да се хладе преко ноћи.

Приликом сервирања поспите их љутом алевом паприком.

pihtije blic

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име