Богојављенске пихтије: Предјело које се служи у част крштења Исуса Христа

0
7764
Фото: Јутјуб/принтскрин/Бокина кухиња

Богојављенске пихтије традиционално се припремају за Богојављенску ноћ.

У нашем народу постоји изрека да се за Богојављенску ноћ помишља жеља и једу богојављенске пихтије.

Богојављенске пихтије припремамо на Крстовдан, када се иначе пости, једемо их на Богојављење у част крштења Исуса Христа. Оне су незаобилазне и на слави Свети Јован. У народу су познате и као питије.

За пихтије нам је потребно

3 суве и 3 свеже свињске ножице
2 пара свињских ушију
3 свњска репа
једна свињска коленица
1 телећа нога
бибер у зрну
со
4 главице белог лука

Pročitajte i  Да ли је ГРЕХ ако човек не пости? Отац Гојко објаснио колико је пост значајан

Припрема:

Све састојке лепо очистите и ставите их у повећи лонац. Зачините их по укусу и налијте око 1л воде. Шпорет укључите на тиху ватру и све састојке кувајте до 5 сати (зависи од тога колико вам је месо старо). Током кувања обавезно, с времена на време, сакупљајте масноћу и пену која се накупи на површини.

Pročitajte i  Трагична љубав Ј. Ј. Змаја: Изгубили су ЧЕТВОРО ДЕЦЕ, а својој Ружи посветио је најлепше стихове и после ЊЕНЕ СМРТИ

Да су пихтије куване знаћете тако што ћете видети да месо само отпада са костију (подигните један комад, па ако вам месо само склизне, пихтије су готове), а течност постаје лепљива. Тада скините лонац са ватре и оставите са стране да се прохлади. Ако се маст и даље скупља на површини, скините је.

Pročitajte i  Манастир на југу Србије у коме су Турци закопали 12 ЖИВИХ НЕВЕСТИ: Данас се у њему догађају бројна ЧУДА!

Прохлађену смесу, затим, процедите кроз густо сито, а месо и кости оставите са стране и искицкајте на жељене комаде. Искицкано месо, затим, распоредите у дубље тањире, преко насецкајте бели лук и у сваки тањир налијте процеђену течност.

Тако припремљене пихтије оставите на треасу или у фрижидер да се хладе преко ноћи.

Приликом сервирања поспите их љутом алевом паприком.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име