Пола Срба има ово у кући, а немају појма шта значи – Ево шта сте са Фатиминим оком унели у дом!

0
2361
Фото: Православие.ру

Веома често у кућама, на возилима, на одећи многих људи види се један занимљив симбол – такозвано турско или Фатимино око.

По исламском предању, Мухамедова ћерка Фатима је свом веренику поклонила комад плавог стакла и захваљујући овој амајлији он је успешно завршио свој пут савладавши све могуће и немогуће препреке. Ова једноставна прича се може прочитати практично свуда.

Међутим, Фатимино око као талисман не потиче из самог ислама, али је у широкој употреби, како код муслимана, тако и православаца. Људи га каче на врата кућа и канцеларија, стављају га на одећу одраслима, деци и трудницама. И све то с једним циљем – да би се борили против урока и чини. На турски начин.

“Благодатни” окултизам

О чувању Фатиминог ока говори руски свештеник Александар Јермолин:

“У ситуацији сверуске љубави према свему окултном и паранормалном, турске амајлије су се чврсто укорениле у Русији. Тим пре што су пале на благодатно тле. Људи, уморни од дугогодишњег државног атеизма, почели су да теже вери. Нажалост, многи су дорасли само до апстрактне “вере у души”, која све меша на једну езотеричну гомилу.

Pročitajte i  Проверено расхлађује у врелим данима: Освежавајући сладолед од лубенице готов за 5 минута

Недавно сам освећивао једну кућу и угледао запањујућу слику. На полици су стајеле иконе, кућни духови и нешто што личи на “старца-шумара”. Притом су домаћини добри, искрени људи. Једноставно, у свом религиозном доживљају света код њих је на гомили помешано све “свето”: ту су и иконе, и маскоте, и амајлије и много тога другог. Попричао сам с њима, објаснио сам им да су то принципијелно различите ствари, па су кућне духове и “шумара” избацили, а кућа је освештана.

Без ауторитета

Pročitajte i  Ивањданска магија: Обичаји уочи великог празника спадају у НАЈЛЕПШЕ у српској тадицији

Зашто се наши савременици тако лако “пецају” на тако баналну езотерику коју представља и Фатимино око? Једна од главних карактеристика нашег времена јесте недостатак ауторитета. За већину људи оријентир је оно што је њима самима вредно. Kад нема ауторитета, све се меша. Зато се у једном стану могу видети турско око, кинеске жабе и симболи године и све то заједно са словенским паганством, а често и са иконама.

Други разлог је тај што ретко размишљамо о смислу живота, исто као и о смрти. Смрт је нешто апстрактно што може и да се деси, али не сад. А сад се треба заштитити од свега лошег: од негативне енергије која допире кроз прозор, од урока и чини. И уместо да човек глобално размишља о свом животу, доноси одлуку да крене најједноставнијим путем – да окачи амајлију.

Pročitajte i  Видовдански атентат у Сарајеву: Дан када је Гаврило Принцип ушао у историју

Kућни ђаво

“А зашто је то лоше?” – често имам прилике да чујем ово питање. И морам да објашњавам сваком човеку, у зависности од његовог “умећа” слушања.

Дешава се да је човеку довољно рећи да то није спојиво с православљем. Или сте
православац или паганин (окултиста итд.). Дешава се да је и то мало и да човеку треба испричати нешто о томе да је паганство у суштини клањање демонима и да је ова мила амајлија у вашој кући – мали ђаво. А ви не желите да у вашој кући
буде нешто слично.

И што је главно – само Бог Своја добра даје бесплатно. Сви демони захтевају плаћање својих “услуга”. И по правилу, траже оно најдрагоценије што човек има, а то је његов бесмртна душа, па добро размислите шта ћете морати да им дате у замену за њихову “помоћ”.”

Балкан Башта

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име