Положајник доноси здравље, срећу и благостање: Први гост божићног јутра, чисте душе и добрих намера!

0
7212
Полажајник се обично не бира нити се позива посебно, већ се препушта случајном намернику. Али ипак, ако је прошлогодишњи полажајник био срећне руке тој кући, онда догодине направе уступак, па га опет позову да буде полажајник у тој кући. А, ако је био баксуз, онда му поруче да не долази следеће године. Било да се позивао или не позивао, најбитније је да полажајник има чисту душу и добре намере.

polažajnik

Веома је занимљиво порекло полажајника и његова симболика у нашем народу.

Обичај полажајника у хришћанској традицији води порекло још од Мудраца са истока, који су вођени звездом стигли на место где се Христос родио, поклонили се новорођеном детенцету и донели му дарове. Као успомену на њих уведен је обичај да прво страно лице које ступи у неку кућу на Божић буде полажајник који ће тој кући пожелети добро здравље, срећу и успех.

Pročitajte i  Средњи син кнеза Лазара ког су Срби заборавили: Због свађе са братом избрисан из памћења и историје

polažajnik

Са друге стране у науци постоји уверење да култ полажајника вуче корене још из прадавних времена, када се веровало се да је полажајник мртви предак у виду путника намерника – божанског госта, па то објашњава и велике почасти са којима се полажајник дочекује. Тада се још веровало да се мртви преци појављују у виду неких домаћих животиња, па су тада животиње увођене у кућу као полажајници. Овај обичај се у неким крајевима задржао све до почетка овог века: негде су уводили вола, негде свињу, негде теле.

Ово су правила која сваки полажајник МОРА да испоштује!

Pročitajte i  ЧИСТА НЕДЕЉА Ово су правила о првој недељи Великог поста: Према старом веровању ПОСЕБНО ВАЖНО ко вам први данас уђе у кућу

Обичај је да полажајник не пије и не једе пре него што дође у кућу у којој ће бити полажајник. Он обавезно мора да ступи десном ногом у кућу, да би кућа имала напретка и поздрави укућане речима: Христос се роди и срећан вам Божић, а домаћини му одговарају: Ваистину се роди.

Полажајник затим прилази ватри, узима жарач, џара по ватри, удара по распламтелим бадњацима и говори:

Колико варница, толико среће у овој кући.

Колико варница, толико у домаћинском џепу новаца.

Колико варница, толико у тору оваца.

Колико варница, толико прасади и јагањаца.

Колико варница, толико гусака и пилади.

А највише здравља и весеља.

По завршетку, остаје му да уради још неколико БИТНИХ радњи –

Pročitajte i  Старо српско веровање како да привучете новац у кућу: Потребне су вам 3 ствари НАШЕ БАКЕ СУ СЕ КЛЕЛЕ У ОВАЈ ОБИЧАЈ

Када полажајник заврши са џарањем ватре, он остави жарач и помери мало бадњаке на ватру – ради напретка и баци неки метални новчић у ватру. Домаћица га затим огрне кожухом или вуненим покривачем, да би се на млеку хватао кајмак дебео као тај покривач. Полажајник се затим посади на троножац да седне поред ватре. У тренутку када полажајник седа, домаћин покушава да му извуче троножац да би он пао и приковао се за земљу, јер ће се тако срећа приковати за ту кућу. Полажајнику се затим изује ципела са десне ноге и обућа се окачи за греду. Пред њега се затим износи ракија и друга послужења.

polažajnik

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име