Поново у изолацију? За дан удвостручен број заражених – Ево шта кажу стручњаци

0
897
Фото: Јутјуб/принтскрин/ BALKAN LIVE

Оно о чему су чланови Kризног штаба говорили претходних дана остварило се – макар делимично, према последњим подацима у Србији је идентификовано још 114 случајева корона вируса, значајно више у односу на прекјучерашњих 58.

И премда је и на улицама видно да се мере социјалног дистанцирања не поштују у довољној мери, за овај скок у броју постоје бар два директна објашњења.

Прво објашњење – попуштање мера и масовни скупови

На овакав развој догађаја упозоравао је епидемиолог Предраг Kон, који је раније напоменуо да корона вирус и даље циркулише и да сада никако не смемо да се опустимо да не би дошло до скока оболелих. Наиме, Kон је у објави на свом Фејсбук профилу упозорио да се не треба претерано опуштати и организовати масовне скупове у наредном периоду.

– Никако није време за масовне јавне скупове. Још смо далеко од тога да вируса нема у циркулацији. Уз претерано опуштање и повећану фреквенцију контаката прилично је вероватно да ћемо имати пораст оболевања после 18. маја. Нико не треба да се изненади – написао је Kон.

Pročitajte i  "Бранићу Србију и када будем била мртва!" - Речи српске хероине која је бранила своју отаџбину 1999.

Kако је назначио, ако се препоручене мере не буду спроводиле, могуће је да се уведу обавезне.

– Ипак још може да се спречи. Само да се спроводе мере. Ако не може, мораће поново да се из препорука пређе у обавезно спровођење мера – написао је епидемиолог на свом Фејсбук профилу.

Друго објашњење – изоловани “џепови” епидемије

Теши, ипак, податак да је епидемија “букнула” у џеповима Србије – конкретно у Врању и делом у Лесковцу, прецизније фабрици “Јура”.

То се наводи и у саопштењу кризног штаба, који је скренуо пажњу да је Врање постало ново жариште корона вируса у Србији. Жарише је фабрика намештаја “Додић” која је привремено затворена, а тестирани су како запослени, тако и њихове породице и људи са којима су били у контакту. Заражени су у највећој мери асимптоматски болесници, без или са минималним тегобама.

– Уколико се жариште из Врања искључи из анализе, бројеви у Србији и даље показују континуиран тренд опадања испод 1 одсто заражених од укупно тестираних (0,97 одсто у протеклих 24 часа) – наводи се у саопштењу.

Pročitajte i  Рецепт за традиционални чачански зељаник: Српско аутохтоно јело које сви ОБОЖАВАЈУ

Ипак, разлога за опуштање ни у осталим деловима Србије нема, а важан показатељ уследиће од понедељка. Наиме, тада ће бити јасно да ли је попуштање мера за Ђурђевдан, када су контакти били израженији, утицало на ширење вируса и и у којој мери. Осим тога, прошле недеље имали смо и портесте испред Скупштине Србије, за које стручњаци такође кажу да може да допринесе погоршању бројки.

Иако вирус корона полако јењава у нашој земљи, спорадична жаришта у мањим срединама и даље се пољављују. И док су Лесковац и Врање тренутно највећа жаришта у Србији, нове случајеве вируса такође бележе Власотинце и Тутин.

– Ако би се тај процента новозаражених подигло на преко два одсто, или и три одсто, онда би то постало нужно. Ми не смемо дозволити да поново крене пораст – истиче Kон.

Фото: Корона

Прва нова мера – обавезне маске или казна

Pročitajte i  НЕОБИЧНИ И МОДЕРНИ: Ево које београдске музеје НЕ СМЕТЕ пропустити

У том случају, једна од првих мера о којој се размишља, јесте обавезно ношење маски, а за њено кршење, грађани би морали да издвоје и до 20.000 динара.

Kако је епидемиолог др Зоран Радовановић објаснио, “свима онима који не би имали маску комунална полиција ће писати казне и за њих ће бити надлежан судија за прекршаје”.

Маске би, уколико се ова мера уведе, морале да се носе и у кафићима, тржним центрима, поштама, банкама, продавницама, градском превозу, као и на великим скуповима који се организују напољу.

Према речима стручњака уопште није нереално доношење овакве мере, каква је већ заживела у неким земљама.

– Велике су шансе да се ова мера усвоји, јер су се грађани много опустили након укидања ванредног стања и доста њих не поштује мере. Људи се окупљају, не поштују дистанцу, не носе заштитну опрему. А то нас све води ка већем броју оболелих и ризику да се деловање вируса појача – додао је др Радовановић.

(Kурир.рс/Блиц, М.В.Ј.)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име