Последња неукроћена река у Војводини: Упознајте Неру – прави РАЈ за љубитеље НЕТАКНУТЕ природе

0
1271
Фото: Јутјуб/принтскрин/Karas Nera

Последња неукроћена река у Војводини; њени брзаци, меандри, пешчане и шумовите плаже и скривене лагуне одушевиће сваког љубитеља недирнуте природе. Због свих ових особености Нера је добила надимак „природни ђакузи“. Од рибе у њеном току се може наћи доста јаза, скобаља, мрене те од грабљивица штуке, бандара, буцова, сома док се на самом ушћу у Дунав може ловити смуђ и шаран.

Pročitajte i  Бурна историја у Музеју Срема: Слика „Сеоба Срба“ поносно је красила домове сремских грађанских породица

Нера (рум. Нера, мађ. Нéра) је река у области Баната, у Србији и Румунији, лева притока Дунава. Нера је дуга 124 километра. Река Нера истиче из планина Семеник у румунском Банату, близу града Решица. Првим делом тока река тече јужно, да би затим скренула ка југозападу правећи клисуру између Банатских планина и Семеника. Овде Нера прима главну притоку Рудерију, а затим мења правац ка северозападу до Најдаша и Kусића где постаје гранична река између Србије и Румуније.

Pročitajte i  Једина српска прашума: Место где стабла умиру природном смрћу, а сваком човеку потребна је дозвола како би крочио на њено тло!

Тако тече наредних 14 километара до ушћа у Дунав код Банатске Паланке. Овим делом тока Нера углавном тече ка западу, пролазећи кроз Белоцркванску полукотлину, код локалних Срба у Румунији познатију као Пољадија. Нера је бујичног карактера, и некада је била регулисана каналом Јаруга. Постоји неколико потока који се у уливају у Неру (Kусићки, Буканов, Лесковачки). При ушћу Нера је широка између 20 и 40 метара. Kорито је шљунковито и већим делом године вода је веома бистра и хладна. Протеклих година примећен је пораст температуре воде. Обала је већим делом обрасла аутохтоним белим тополама и врбама.

Pročitajte i  Хиландарски монаси праве чудотворни лек против рака: Људи широм света долазе по спас ког деле потпуно бесплатно

Извор: Србију волимо

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име