Посна погача за Цвети: Феноменалан изглед и још бољи укус чине је краљицом празничне трпезе

0
2942

Многе домаћице у Србији у јутро на Цвети месе традиционалну цветну погачу. Интересантан изглед, фина мекоћа и укус чине је посебном празничном ђаконијом. Уз мало труда и ви можете употпунити недељну трпезу једном оваквом погачом. За њу вам је потребно:

700 грама брашна, 35 грама свежег квасца, 2 кашичице соли, 1 кашичица шећера, 400-450 милилитара млаке воде, 50 милилитара уља, 100-150 грама маргарина за премазивање.
Припрема: Умешати со у брашно. У средини направити удубљење, измрвити квасац, ставити преко њега кашичицу шећера, а около сипати уље, па уз лагано доливање воде, замесити тесто. Месити док не добијете глатко тесто, а затим покрити и оставити да нарасте. Кад се тесто удвостручи, премесити га и поделити на 6 лоптица.
Од сваке лоптице развити правоугаоник димензија 25х18 центиметара.
Правоугаоник премазати топљеним маргарином. Преклопити ширу страницу до мало више од пола, па затим и другу ширу страницу исто тако. Затим засећи са једне шире стране целом дужином у размаку на по 1 цм. Онда то уролати и добићете предиван цвет – равни део иде доле, а онај засечени ће се лепо разлистати. Направити тако 6 комада, један ставити у средину, а пет около, у шерпу бр 28 , на папир за печење.
Покрити и оставити да мало напуни шерпу, око пола сата. Пре печења премазати топљеним маргарином, а пећи на 200 степени око 40 минута. После печења је такође можете премазати топљеним маргарином.

cacinakuhinja.blogspot.rs

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  Петељке од јагода стално бацамо, а нисмо свесни КОЛИКО су здраве: Ево како их можете искористити

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име